Gebelikte ilk üç aylık dönem

Gebelikte ilk üç aylık dönem

Gebelik ,kadının son menstrüel periyodunun ilk gününden itibaren 40 hafta sürer.Gebelik 3 dönemde incelenir ve ilk 12 haftaya 1. trimester, 13-27.haftalar 2. trimester, 28-40. haftalar 3.trimester olarak adlandırılır.

Fiziksel Değişiklikler

Yorgunluk - Sebebi Nedir ?- Ne Yapabilirim ?

Gebeliğin başlangıcında kadınların çoğu normalden fazla yorgundur.gebeliğin ilk haftalarında vücudunuz bebeğe besinleri taşıyabilmek için daha fazla kan üretir ve kalp daha fazla çalışır, nabız dakikada 10-15 kat daha fazla atar.Bunlara ek olarak yeni duygu, düşünce ve endişeler de sıkıntı yaratacaktır.

Dinlenin İhtiyacınız olduğu kadar dinlenin. Sigara ve alkol alışkanlıklarınızı bırakın. Gün içinde şekerleme yapın. Erkenden yatın ve yatmadan birkaç saat önce su içmeyi keserseniz, gece sık tuvalete kalkmak zorunda kalmazsınız.

Egzersiz Yapın Her gün 30 dk yürümek bile enerji dolu hissetmenizi sağlar.

Doğru Yemek Yiyin Gebeliğin başlangıcında olan yorgunluk yeterli protein ve demir alınmazsa şiddetlenebilir.

Bulantı ve Kusma - Sebebi Nedir ?- Ne Yapabilirim ?

Gebeliğin erken dönemindeki bulantı ve kusma hormonal değişiklikler ,mide-barsak sistemindeki değişiklikler ve duygusal strese bağlıdır.İlk gebelikte, genç kadınlarda ve ikiz gebeliklerde fazladır.4-8 hf iken başlar ve 14-16 hf iken azalır.Bazı kadınlarda ise tüm gebelik boyunca devam eder.

Yeme Alışkanlıklarınızı Değiştirin Gün içinde daha sık ve küçük öğünler halinde yemek bulantıyı azaltır. Mideyi tamamen dolu veya boş tutmaktan kaçınmalıdır. Gündüz atıştırmaları, yataktan çıkmadan galeta ve kraker gibi kuru şeyler atıştırmak iyi gelecektir.

Çok Yavaş Kalkın Hoş olmayan koku ve yiyeceklerde kaçının. Bazı antasitler ve B6 vitamini bulantınızı azaltabilir.

İdrara Sık Çıkma - Sebebi Nedir ?- Ne Yapabilirim ?

ilk 3 ayda uterusun(rahim) büyümesi ve böbreklerin artmış fonsiyonu sık idrara çıkmaya neden olabilir. Ayrıca öksürürken ve gülerken idrar kaçırabilirsiniz.Bunun nedeni büyüyen uterusun idrar torbasına yaptığı baskıdır ve 4. aydan sonra azalır.

Ne Yapabilirim ? İhtiyaç hissettiğiniz her an idrarınızı yapın. İdrar yaparken öne eğilmek idrar torbanızın tam olarak boşalmasına yardımcı olur.

Göğüs Hassasiyeti - Sebebi Nedir ?- Ne Yapabilirim ?

Östrojen ve progesteron hormonlarının artmış üretimi gebe kadının göğüslerindeki değişikliklerin temel nedenidir.

Ne Yapabilirim? Göğüsleri iyi destekleyen sütyen ağrıyı azaltabilir. Ayrıca geceleyin göğüsleriniz sizi rahatsız ediyorsa uyurken de sütyen takınız.

Başağrısı ve Kendini İyi Hissetmeme - Sebebi Nedir ?- Ne Yapabilirim ?

Erken dönemdeki baş ağrılarının nedeni belli değildir .Ancak hormonal değişiklikler ve yorgunluk stres neden olabilir. Kendini iyi hissetmeme gebelik sırasında görülen dolaşım değişiklikleri sonucu olabilir.Kendini iyi hissetmeme karın ağrısı ve vaginal kanama ile beraberse ciddi bir neden olan dış gebelikten şüphelenilebilir .Bu gibi durumlarda hemen doktorunuza danışınız.

Ne Yapabilirim? Sinüs başağrıları yüzün ön tarafı ve gözlere sıcak kompres uygulama ile azaltılabilir. İyi yemek yeme, gevşeme egzersizleri veiyi dinlenme önemlidir. Ağrı kesici kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Kilo Artışı

Gebelik sırasında toplam 11-14 kilo kazanmanıza rağmen , bunun yalnızca küçük bir oranını ilk 3 ayda alırsınız ve bu artış yalnızca 1 kilodur.

Bebekle İlgili Önemli Noktalar

ilk 3 ayın sonunda ort. 7 cm ve 28 gr. olur.

Kalp yaklaşık 26. günden itibaren atmaya başlar.

Üreme organları gelişmiştir ama cinsiyeti tam anlaşılmaz.

İlk kemikleri oluşur.

El ve ayak parmakları oluşmuştur.

Dolaşım ve solunum sistemleri çalşmaktadır.

Böbrekler idrar ve karaciğer safra yapmaktadır.

 

Sık Görülen Belirtiler

Nokta Şeklinde Kanama veya Kanama

İlk 3 ayda görülen vaginal kanama sık görülen bir olay değildir.Kanamanın şiddeti,süresi ve devamlı olup olmadığı önemlidir.Kanama herhangi bir problemin varlığını gösterebilir ve bu nedenle kanama olduğunda doktorunuza başvurunuz.

Kasık Ağrısı

Rahim genişlerken ,onu tutan elastik dokular bu gelişmeye ayak uydurabilmek için gerilirler ve sonucunda ağrı görülür. Ilık banyo ve gevşeme egzersizleri ile rahatlayabilirsiniz. Ağrı şiddetli ve sürekli ise hemen doktorunuzu arayın.

Grip ve Soğuk Algınlığı

Gebelikte bağışıklık sistemindeki değişikliklerle soğuk algınlığı belirtileri uzun sürer. En iyi tedavi bol sıvı ,dinlenme ve iyi beslenmedir. Ancak ateşiniz 38 derece olursa, yeşil - sarı mukuslu balgam çıkarıyorsanız belitiler yeme ve uyumanızı etkiliyorsa , iyileşme olmadan birkaç günü geçtiyse doktorunuzu arayın.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nuray Atacan

Op. Dr. Nuray ATACAN, Ankara' da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1984 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında dönem birincisi olarak tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1990-1991 yılları arasında Yerköy Devlet Hastanesi acil polikliniğinde mecburi hizmetimi yapmıştır. İhtisasını ise 1991-1995 yıllarında Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi' nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Nuray ATACAN, Sincan Tıp Merkezi'nde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı
Op. Dr. Nuray Atacan
Op. Dr. Nuray Atacan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube