Gebelikte diabetes mellitus (şeker hastalığı)

Gebelikte diabetes mellitus (şeker hastalığı)

Gestasyonel diabet gebelik sırasında ortaya çıkan bir şeker hastalığı tipidir. Kanda şeker düzeyinin yükselmesine neden olan bu durum, anne ve bebek sağlığını yakından etkiler. Hastaların büyük çoğunluğu uygulayacakları sağlıklı beslenme ve egzersiz programları ile kan şekerlerini normal seviyelerde tutabilirler. Gebelik sırasında şeker hastası olmak istemiyorsanız, gebelikten önce fazla kilolarınızı verin, beslenme programınız içinde sebze, meyve ,tam buğdaydan zengin, yağdan fakir,düşük kalorili ,lifli sağlıklı gıdalar olsun. Gebeliğiniz sırasında hareketsiz kalmayın. Gün içerisinde en az 30 dakikanızı egzersize ayırın.

Gestasyonel diabet tanısı amacıyla 24-28. Haftalar arasında şeker yükleme testi uygulanır. Risk durumunuza göre doktorunuz bu tarama testini bazen ilk 3 ay içerisinde de isteyebilir.

Gestasyonel diabetli hastalar kontrol altında tutulduğu sürece büyük çoğunluğunun bebekleri sağlıklı doğar. Ancak kontrolsüz gebelerde, annede hayatı tehdit eden yüksek tansiyon ve buna bağlı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu annelerin bebeklerinde aşırı kilo alma, erken doğum, solunum problemleri ve hipoglisemiye bağlı olarak yenidoğan konvülsiyonları görülebilir. Bu bebekler ilerleyen yaşlarda tip 2 diabet adayı olabilirler. En ciddi komplikasyon anne karnında ani bebek ölümleridir.

Gestasyonel diabet sizin ve bebeğiniz için son derece riskli bir durum olup, gebelik sırasında tanısının konulması önemlidir.

Doğumdan sonraki dönemde kan şekeri seviyeleri hızla normale döner ancak bu hastalar ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek tip 2 diyabet adayı olduklarını unutmamalı, kontrollerini düzenli olarak yaptırmalıdırlar.
 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Zehra Koçer

Op. Dr. Zehra KOÇER, 18 Eylül 1967 tarihinde Kıbrıs’ta doğmuştur. Lefkoşa Türk Maarif Koleji’ni bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık sonrasında 1999 yılında Çamlıca Medicana Hastanesi’nde göreve başlamış olan Op. Dr. Zehra KOÇER, 10 yıldır buradaki çalışmalarına devam etmekler birlikte Üsküdar'da bulunan özel muayenehanesinde de hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Gebelik döneminde etkilenen hastalıklar
Op. Dr. Zehra Koçer
Op. Dr. Zehra Koçer
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube