Gebelik ve röntgen

Gebelik ve röntgen
Gebelikleri sırasında röntgene (X-ray, iyonize radyasyon) maruz kalan anne adaylarının bebeklerine etkili olup olmayacağı konusunda endişeleri çok büyüktür. Ancak bu etki radyasyona maruz kalma süresine, dozuna, bölgesine göre değişiklik gösterebilir.


Vücuda giren ışınlar hücrenin genetik yapısında değişikliğe ve hücre ölümüne neden olabilir ya da hiç bir zarar vermeyebilir. İyonize radyasyona maruziyetten sonra bazı etkiler hemen ortaya çıkar, bazı etkileri ise uzun yıllar sonra karşımıza çıkabilir. X ışının gücünü belirten birim Rad olarak kısaltılmıştır.


Rad vücudun absorbe ettiği radyasyon miktarını gösterir. Bebeğin 10 raddan fazla dozda radyasyona maruz kalmasıyla etkilenebileceği gösterilmiştir.


Örnek olarak, diş filmi çekilmesinde bebeğinize ulaşacak olan radyasyon miktarı 0.01 miliraddır. Zararlı doza ulaşabilmek için 100.000 grafi çekilmelidir. · Akciğer filminde 60 milirad · Batın filminde 290 milirad · Tomografide 800milirad · Kafa filminde < 50 milirad · Boyun filminde < 50 milirad · Mammografide < 50 milirad · Üst gastrointestinal grafide < 500 milirad · IVP’de 1 rad ..... radyasyona maruz kalınır Öte yandan gebelik sırasında bebeğinizin güneş ışığıdan maruz kaldığı doğal radyasyon miktarı da 100 milirad düzeyindedir. Sonuç olarak gebelik sırasında bilmeden ya da tıbbi gereklilikler nedeniyle bu tür tanısal testler nedeniyle bir kere radyasyona maruz kalındığında bebeğinizin etkileneceği düşünülemez. Ancak yine de çekimler sırasında dikkatli olunması, rahim bölgenizin kurşun yelekle korunması, gerkmedikçe röntgen çekiminin yapılmaması ve gebelik sonrasına ertelenmesi endişelerinizin azalmasında yardımcı olacaktır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Burçin Demirel

Op. Dr. Burçin DEMİREL, 1975 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1999 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2005 yılında Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde, 2005 - 2007 yılları arasında Özel Esenler Hayat Hastanesi'nde, 2007 - 2008 yılları arasında Siirt Seyyar Cerrahi Hastanesi'nde, 2008 - 2009 yılları arasında Bingöl Devlet Hastanesi'nde, 2010 - 2017 yılları arasında ise, Özel İçerenköy Bayındır Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Burçin DEMİREL, ulusal ve yerel bir çok dergide yayın ve makalesi bulunmakta ayrıca, Jinekolojik Cerrahi veya Girişi ...

Etiketler
Röntgen
Op. Dr. Burçin Demirel
Op. Dr. Burçin Demirel
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube