Gebelik ve ilaç kullanımı hakkında

Gebelik ve ilaç kullanımı hakkında

Gebelikte en sık ilaç kullanımı gerektiren hastalıklar şunlardır. Solunum sistemi hastalıkları Sindirim sistemi hastalıkları İdrar yolları iltahaplanmaları Vajinal akıntıları Diabet (şeker Hastalığı) Tansiyon Yükselmeleri Elbette sıklıkla başvurulan ilaçlardan olan ağrı kesiciler, antibiyotikler, vitaminler gibi bazı ilaçlar hakkında her Doğum hekiminin temel bilgisi vardır. Ancak günümüzde piyasada yüzlerle ifade edilen sayıda değişik ilaçların bulunmasından dolayı hangi ilacın hangi kategoriye girdiğini akılda tutmanın pek imkanı yoktur.

Gebelikte ilaçların etkilerini derleyen özel bazı kitaplar ve internet gibi en güncel bilgileri sunan bir araç elimizde olduğundan gerekli oldukça hekimler bu araçlardan yararlanmakta ve hastalarını aydınlatmaktadırlar. Gebe kadının ilaç kullanımı konusunda dikkat etmesi gereken en önemli konu reçetesiz eş,dost, komşu ve akraba tavsiyesi ile ilaç kullanmamasıdır. Gebelikte kullanılan ilaçların yan etkileri sadece gözle görülür anormallikler olarak tanımlanmıştır. Oysa ilaç ve diğer zararlı etkenlerin doğum sonrasında da insanı yaşamı boyunca organik, fonksiyonel ve ruhsal olarak etkileyebileceği de akıldan çıkmamalıdır. Herhangi bir nedenle ilaç kullanması gereken gebelerin mutlaka öncesinde kendilerini takip eden hekime danışmaları gerekmektedir.

Diğer önemli bir konu da sadece gebelerin değil, herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmayan ve gebelik isteyen kadınların da adetlerinin ikinci yarısında gebe kalabileceklerini düşünerek bebeğe zarar verebilecek ilaçlardan kaçınmalarıdır. 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Orhan Doğan

Op. Dr. Orhan DOĞAN, 1955 yılında Kayseri’de doğmuştur. Lise öğrenimini Kayseri Lisesi’nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1980 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır.

Tıp eğitimi sonrasında Artvin Merkez Sağlık Ocağı ve benzer Anadolu sağlık kuruluşlarında pratisyen hekimlik olarak görev yapmış olan Op. Dr. Orhan DOĞAN, askerlik vazifesini İzmir’de yerine getirmesinin ardından İzmir Tepecik Doğumevi'nde ihtisasını yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Mesleki hayatı boyunca Burdur, Finike, Kemer ve Antalya Devlet Hastaneleri’nde uzun yıllar görev yapmış olan Op. Dr. Orhan DOĞAN, şu anda Antalya'da bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Hamilelikte ilaç kullanımı
Op. Dr. Orhan Doğan
Op. Dr. Orhan Doğan
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube