Gebelik sonrası estetik cerrahi

Gebelik sonrası estetik cerrahi

Bir kadının doğum yaparak bir başka canlıyı dünyaya getirmesinden daha mucizevi bir olay olamaz. Ve bir kadının bu süreçte aldığı hazzında tarifi yoktur diye düşünüyorum. Ama gelin görün ki bu mucizevî olayın kadın bedenine faturası çok ağır olmaktadır. Gebelik süresince değişen hormonal dengeler beraberinde kiloda artışı, bacaklarda ve karın bölgesinde çatlaklar, ciltte lekelenmeler, aşırı meme bezlerinde büyüme nedeni ile memelerde sarkmalar, sezeryan ile doğum yapmış olsa bile vajen duvarında gevşeme, labiumlarda büyüme ve sarkma gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Doğumun tatlı telaşı içerisinde bu sorunlar genellikle hep göz ardı edilir. Genelliklede gebelik süresince de pek önlem alınmamış olmaktadır. Sonuçta çocuklar belli bir yaşa geldiğinde kadınlar kendi vücutlarına aynada görmeye başlar. O ana kadar o kadar çok şeyi görmezden gelmiştir ki birden bir depresyona dönemine girebilmektedir.

 

Öncelikle gebelik öncesine ait birkaç önlemden söz etmek gereklidir. İdeal bir gebelikte alınması gereken ağırlık 11-13 kg olarak tahmin edilmektedir. Zaten 5. Aydan sonra hızlı bir uterus genişlemesi ve su tutulumu nedeni ile bacak ve karın derisi aşırı şekilde gerilmektedir. Cildimizin son derece iyi gelişmiş bir genişleme kapasitesi vardır, bunu başta kollajen ve elastin sentezini arttırarak yapar. Fakat cildimizin adapte olabilme kapasitesinin ötesinde bir kilo alma durumu olduğunda derinin dermis tabakası yırtılmaya ve çatlamaya başlar. Derinin direncini ve kollajen sentezini arttıracak bir diğer uygulama ise yapılacak güçlü masajlardır. Bu masajlar sırasında özel bir krem kullanmanız da şart değildir, en basitinden kakao veya badem yağını kullanabilirsiniz.

 

Peki, önlem aldınız yâda almadınız gebelikten sonraki dönemde vücudunuz için ne gibi estetik girişimler yapılabilir onlardan söz edelim. Burada egzersiz ve dengeli beslenme süreçlerinden söz etmeyeceğim. Öncelikle vücudunuzun hormonal dalgalanmalardan uzak bir dengeye ulaşmış olması gerekiyor ki bu genellikle emzirmeden 1 yıl sonrasına denk gelmektedir. Bu süre içerisinde dengeli bir şekilde verilecek kilolar verilir, süt bezleri dinlenme fazına geçer, cilt pigmentasyonu (yani lekeleri) son halini alır. Bu aşamada artık fazla yağlanmalar için liposuction (yağ alma) işlemleri, karındaki çatlaklar için karın germe ameliyatları, memeler için toparlama işlemleri yapılabilir. Karın bölgesi çatlaklarının genellikle göbek altında olması aslında ciddi bir şanstır,  bu bölge zaten karın germe işleminde atılacak olan bölgedir. Bazı kadınlarda meme büyüklükleri gebelik öncesine göre gerilememekte ve iri olarak kalabilmektedir. Bu gibi durumlarda meme dokusunu küçülterek memeyi dikleştirmek de mümkündür. Üstelik bu işlem sırasında çok büyük olasılıkla memenin tekrar süt verebilme kapasitesinin bir kısmını korumak mümkündür. Genital bölgede vajinanın daraltılması yâda labiumlardaki sarkık görüntülerin düzeltilmeside mümkündür.

 

Şu ana kadar saymış olduğumuz işlemlerin hiçbiri kadınların tekrar gebe kalmasına ve sağlıklı çocuklar dünyaya getirmesine engel olmamaktadır. Bu bilgiler ışığında çocuklarınızı sağlıkla büyütebilirsiniz.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ozan Balık

Etiketler
Estetik cerrahi
Op. Dr. Ozan Balık
Op. Dr. Ozan Balık
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube