Floortime-oyun terapisi nedir ?

Floortime-oyun terapisi nedir ?

DIR/Floortime:

Kısaca “Floor Time”; iletişimin esas alındığı ve oyunlarla pekiştirildiği bir terapi şeklidir ve duyu bütünleme terapisi seansları ile en uyumlu yaklaşım yöntemidir. 3 temel ilkesi vardır;

Gelişim: Çocuğun duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimine bakılır. Çocuğun gelişimi için başarması gereken 6 farklı aşamada çocuğu değerlendirir ve eksik olan yönlerini geliştirmeyi hedefler.

Bireysel farklılıklar: Her çocuğun kendi içinde farklı bir birey olduğunu ve bu farklılığın onun öğrenmesini, çevresiyle iletişim kurma şeklini etkilediğini kabul eder. Yine 6 farklı aşamada bireysel farklılık gözlemlenebilecek alanları belirlemiştir ve çocuğu bu alanlara göre değerlendirir. Eksik olan alanlarını diğerleriyle destekleyerek çocuğun başarısızlık hissinden tamamen uzaklaşmasını ve bu şekilde eksik alanlardaki açığını kapatmasını sağlar.

İlişki: Çocuğun çevresindekilerle olan iletişiminin çok önemli olduğunu söyler ve brincil olarak anne-baba, bakıcı ve kardeşlerle olan iletişiminin desteklenmesi gerektiğini kabul eder.

Floor Time ‘da çocuğa, onun gelişimsel düzeyinde yaklaşılır. Oyunlar sırasında çocuğun önderliği kabul edilir; merakı, motivasyonu ve ilgisini canlı tutmak için onun ilgi alanları üzerinden gidilerek çabalaması ve gelişimi sağlanır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Ebru Sidar

Etiketler
Çocuklarda oyun terapisi
Fzt. Ebru Sidar
Fzt. Ebru Sidar
İstanbul - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube