Erkekte ve kadında kellik nasıl sınıflandırılır?

Erkekte ve kadında kellik nasıl sınıflandırılır?

Kellik bir anda olan bir şey değildir ve belli bir sürece yayılan saç dökülmesi ile başlar. Üstelik kadınlarda ve erkeklerde bu süreç farklı işler. Buna bağlı olarak da erkek tipi saç dökülmesi ya da kadın tipi saç dökülmesi tabirini duyarız. Peki, nedir erkek tipi saç dökülmesi ve nedir kadın tipi saç dökülmesi? Bu iki sorunun cevabı bize erkekte ve kadında kellik sınıflandırmasını da göstermiş olacak.

Kadın tipi saç dökülmesi ile başlayacak olursak, bu tipte saçların normal şartlarda %85’i büyüme evresindeyken, %15’i de dinlenme evresindedir. Ancak saçlar dökülüyor ve yerine yenisi çıkmıyorsa kellik başlamış demektir.

Hem kadın tipi saç dökülmesinde hem de erkek tipi saç dökülmesinde belli başlı durumlar gözlenir ve evre evre belli aşamalar kat edilir. Yapılan sınıflandırmalar da bunu işaret eder.

Saç dökülmesine genel olarak baktığımızda,

1. Evrede saç dökülmesi başlamış ancak kişi bu durumun geri dönüşü olup olmadığını ya da kalıcı bir durum olup olmadığını bilmez.

2. Evreye geçildiğinde ise açıklık ilerlemiş ve bir uzmana başvurulması durumunda önemli tedavi uygulamaları ile önleme çalışmaları başlamıştır. Bu noktada kadınlar daha fazla özen gösterdikleri için erkeklere oranla daha fazla uzmana başvuruyorlar. Erkek tipi saç dökülmesi alından geriye doğru çekilen bir saç çizgisi demek olduğu için kadınlar daha fazla panik yaşıyor.

3. Evre kadınlar için menopoz dönemi saç dökülmeleri gibidir. Genellikle bu evrede saç ekimine karar verilir ve bu noktaya gelen dökülmelerin başörtüsü kullanan kadınlarda daha fazla olduğu görülür. 4. Evreye gelindiğinde oldukça ilerlemiş bir saç dökülmesi söz konusudur. İlerleyici tipte saç dökülmesi olarak ifade edilir.

Tıbbi tedavinin cevap vermediği ve ilerlemenin sürdüğü bir aşama olarak da düşünülebilir. Son olarak yapılan sınıflandırmaya göre karşılaşılan 5.evre ise ilerleyici saç dökülmesinin son evresidir. Bu noktaya gelindiğinde tedavilere cevap alınamamış ve protez, peruk gibi çözümlere başvurulmuştur. Saç ekimi bir çözüm olabilirken bu durum her hasta için geçerli değildir. Bu noktada tedavi seçenekleri de son derece azalmış durumdadır.  

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Reşat Arpacı

Dr. Reşat ARPACI, 1975'de Akhisar'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2001 yılından itibaren yurtiçi ve yurtdışı seminerleri takip etmeye başlamış ve ISHRS'nin Berlin'de ki kongresinde ilk saç ekimi eğitimini aldıktan sonra FUT yöntemi ile saç ekimi yapmaya başlamıştır. 2002 Yılında "Milano Hair Transplantation Institute" den sentetik saç ekimi olan Biofibre eğitimine katılan Dr. Reşat ARPACI, 2002 yılından itibaren Ege bölgesinde, Kuşadas ve izmir merkez olmak üzere saç ekimi ve saç sağlığı üzerine çalışmalarda bulunmuştur. 2004-2005 yıllarında Sağlık Bakanlığı ve Flavius Estetik Eğitim Merkezi işbirliği ile düzenlenen Medikal Estetik Sertifika Programını başarıyla tamamladı 2005 yılında Yeditepe Ün ...

Etiketler
Saç dökülmesi
Dr. Reşat Arpacı
Dr. Reşat Arpacı
İstanbul - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube