Erişkinde gözyaşı kanal ameliyatı - dakriyosistorinostomi

Erişkinde gözyaşı kanal ameliyatı - dakriyosistorinostomi

Erişkinlerde göz sulanması en sıklıkla gözyaşı boşaltım kanalının, gözyaşı kesesi altındaki, buruna açılan bölümündeki (nazolakrimal kanal) bir tıkanıklığa bağlıdır. Bu tıkanıklığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Tıkanıklık hemen daima sert ve kalıcıdır. Tıkanıklığı ve gözyaşı kanalının bu kısmını yeniden açmak mümkün değildir. Bu durumda en etkili tedavi, tıkanıklığın üstündeki bölgeden, yani gözyaşı kesesi ile burun arasında yeni bir gözyaşı boşaltım kanalı oluşturmaktır.
Bu işlem tıp literatüründe dakriyosistorinostomi (gözyaşı kesesiyle burun boşluğunun ağızlaştırılması) ameliyatı olarak adlandırılır.
Dakriyosistorinostomi ameliyatı dıştan - cilt kesisi (eksternal) yoluyla veya buruniçi (endonazal) yolla yapılabilir. Dıştan cilt yoluyla yapılan ameliyatın başarı oranı çok daha yüksektir.
Cilt kesisi özel bir teknikle herhangi bir iz bırakmayacak şekilde yapılabilir. Dr. Yazıcı'nın önerdiği bu kesi ve dikiş tekniğiyle küçük çocuklarda bile en ufak bir iz kalmaması mümkündür.
Bu ameliyat lokal anestezi altında yapılabilir. Bu sırada hastaya sakinleştirici bir ilaç verilir ve hastanın ameliyat sırasında yarı uyku halinde olması sağlanır (sedasyon). Anestezi ve uyku ilacıyla hasta ameliyat sırasında herhangi bir ağrı, acı hissi duymaz.
Hasta isterse ameliyat için genel anestezi-narkoz da verilebilir.
Ameliyat yaklaşık olarak 40-60 dakika sürer.  Ameliyattan sonra hasta birkaç saat dinlendikten sonra evine gidebilir. Ameliyat bölgesinde kısa bir süre kızarıklık ve şikinlik olur.
Beş-yedi gün sonra cilt dikişleri alınır. Hastanın ameliyattan sonra göz damlaları ve cilt pomadı kullanması gerekir.
Bu yöntemle gözyaşı kanal ameliyatının (eksternal dakriyosistorinostomi) başarı oranı, deneyimli ellerde yüzde 95'in üstündedir. Az sayıda hastada yeni açılan gözyaşı kanalı da daralıp tıkanabilir.
Bu ameliyattan sonra hasta ve hekim memnuniyeti genel olarak çok yüksektir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bülent Yazıcı

Etiketler
Dakriyosistorinostomi
Prof. Dr. Bülent Yazıcı
Prof. Dr. Bülent Yazıcı
Bursa - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube