Epiduralli doğum

Epiduralli doğum

Doğum ağrısı, kendine has özellikleri olan çok yönlü bir ağrıdır ve genellikle çok şiddetlidir. Pek çok kadın açısından yaşadıkları en şiddetli ağrı olarak bilinir. Doğum sancısı, genellikle Anne’nin gereksiz yere acı çekmesine, fizyolojik stres oluşturmasına ve Anne’nin yorgun düşmesine neden olur. 

Fakat günümüz Anne'leri artık çok şanslı durumda;

Çünkü epidural "Ağrısız doğum", ‘’Prenses doğum’’  adıyla bilinen yöntem; Doğum eyleminde veya sezaryan operasyonunda ağrı hissini ortadan kaldırmak için kullanılan özel bir bölgesel anestezi yöntemi haline getirilmiştir. Genel anesteziden farklı olarak Anne adayının işlem esnasında uyanık olması ve etrafında olup bitenleri tümüyle algılamasıdır. Normal doğum için en çok tercih edilen, en etkili, en güvenli ve en sık kullanılan yöntem Epidural "Ağrısız doğum" tekniğidir.

Ağrısız Doğumun Avantajları Nelerdir?

Epidural anestezi ağrısız normal doğum için mükemmel bir yöntemdir.

Etkin bir biçimde doğum ağrılarının giderilmesini sağlar, uygun dozda ve zamanda uygulandığında doğumu hızlandırır.

Uygulamadan hemen sonra rahatlıkla yürüyebilirsiniz.

Epidural analjezi sonrasında hasta hisssetmez, sersemlemez, bağırsak hareketlerinizi durdurmaz ve gaz çıkarımını da engellemez.

Psikolojik rahatlama, kas spazmını çözmesi nedeniyle normal doğum şansınızı arttırır.

Tecrübeli uzmanların yaptığı epidural sonrası baş ağrısı çok nadirdir. (Ortalama %1 civarı baş dönmesi yaşama olasılığı mevcut.)

Doğum kesisi açılması gibi durumlar epizyotominin açılması ve tamiri esnasında duyulan ağrıyı gidermek için oldukça etkilidir.

Sezeryan gerektiğinde takılan kataterden verilen ilaç dozu arttırılarak genel anestezi verilmeden uyanık bir şekilde sezeryan yapılabilir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Aylin Anıl Arslan

Op. Dr. Aylin Anıl ARSLAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1997 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2003-2008 yılları arasında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 

Mecburi hizmet yükümlülüğünü Bitlis Güroymak Devlet Hastanesi'nde yerine getirmiş olan Op. Dr. Aylin Anıl ARSLAN, mecburi hizmeti sonrasında İskenderun Doğum Ve Çocuk Hastanesi'nde , Özel Palmiye Hastanesi'nde ve Özel Koru Ankara Hastanesi'nde görev yapmıştır. 

Op. Dr. Aylin Anıl ARSLAN, mesleki çalışmalarına 2017 yılında açtığı muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Doğum
Op. Dr. Aylin Anıl Arslan
Op. Dr. Aylin Anıl Arslan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube