Emdr terapisi alan bir danışanla röportaj : “daha iyi hissediyorum”

Emdr terapisi alan bir danışanla röportaj : “daha iyi hissediyorum”

Brandenburg/Almanya`dan, 43 yasindaki Dörthe`nin Deneyim raporu, terapi türü: EMDR tedavisi

Soru: Tedaviye başlamanın nedenleri nelerdi? Terapiye giden yolu nasıl buldun?

Arka planda, babam tarafından çocukluğumda yıllarca kullanıldım. Uzun bir süreliğine itildim/bastırıldım; tekrar düzlüğe çıkana kadar. Deneyimlerime güvenerek eski kocama ve başkalarına kendimi ifade ettim - ama bana inanmıyorlardı ve hatta beni "yalancılıkla" sucluyorlardı. Bu nedenle zamanla adalet inancını kaybettim. Ayrıca sık sık utanç ve suçluluk duydum. Gün geldi, daha fazla dayanamayacağım bir noktaya geldim. Güçlü korkularım, panik ataklarım oldu ve hiç bir şekilde benlik saygım yoktu. Gücümün sonundaydım ve duygusal olarak ölmüştüm, terapi almadan muhtemelen hiç bitmeyecekti. Daha sonra özel bir terapist araştırdım. Su anki terapistimi aradım ve telefonda sesini duyduğumda, hemen şöyle düşündüm: "Onunla kendimi iyi hissederim." Ve neyse ki terapiye onunla başlayabildim.

Soru: Ne tür bir terapi gördün ? Terapi ne kadar sürdü ve randevular ne sıklıkta gerçekleşti?

Üç yıldır EMDR tedavisi görüyorum. Baslangıcta her iki haftada bir, daha sonra her dört ila altı haftada bir gerçekleşti. Şimdi terapi birkaç seans sonra sona erecek.

Soru:Tedavinin gidişatı neydi? Orada ne yapıldı? Özellikle yararlı olan tarafı neydi?

Tedavinin başında sıklıkla panik atak geçirdim. Bu nedenle, ilk önce rahatlama tekniklerini uyguladık ve zihinsel olarak "rahatlamak" için yollar aradık.Ayrıca, defalarca çocukluğuma indik. Bu, "küçük, yaralı(travmatik) Dörthe" yi yani kendimi hayal ettiğim anlamına geliyor. Mesela, onun güvenli ve iyi hissettiği bir yere gidebiliyordum ya da onu neşelendirebiliyor, koruyabiliyor veya onunla birlikte gülebiliyordum. Ayrıca tamamen rahat hissettiğim güzel bir yerde olmayı hayal ettiğim yaratıcı yolculuklar yaptık. Daha sonra, bilinçaltımdan küçük parçalar üzerinde çalıştık. Aklımda ortaya çıkan durumları veya görüntüleri görselleştirmek için EMDR tekniğini kullandık. Burada acığa çıkan birçok duygu vardı hatalarım, suçluluk, merhamet, öfke, nefret, umutsuzluk, sefkat ve çok daha fazlası. Bu bir duygu karmaşasıydı. Terapist bu duyguları sıralamaya ve işlemeye yardımcı oldu.

Soru: Terapistle ilişkiniz nasıldı? Terapistin davranışının özelliği neydi?

Terapistim çok sabırlıydı. Beni sabırla dinledi, saygı duydu ve bana çok yakınlık gösterdi.Ve her şeyden önemlisi, bana inanan ve bana ne olduğunu ciddiye alan ilk kişiydi.Başlangıçta; “Bir şey sana uymazsa, hoşuna gitmeyen bir sey olursa, sadece söyle" dedi.Ona ilk andan itibaren güvendim ve kendimi güvende hissediyordum, onu anladım ve sevdim. Bu sayede terapide kendim olabilirdim ve duygularımı yaşayabilirdim.

Soru: Terapide sizin için önemli olan (tutumunuz, davranışınız) neydi?

Benim için en önemli şey, gerçekten kötü hissetmeme rağmen pes etmemekti, her zaman devam edecek gücü bulmaktı.Geçmişte yaşananların yavaşça iyileşmesi ve uzun zaman alacağı açıktı.Ama benim için önemli olan, asla umutsuz olmamaktı.

Soru: Terapi sırasında hiç zor durumunuz oldu mu?

Genel olarak, terapi veya terapistin benim için doğru olduğundan hiç şüphem yoktu. Bununla birlikte terapi esnasında terapistime kızgın olduğum anlar da oldu ve terapistim bunu anladı. Bu nedenle bazı şeyleri doğrudan ele aldı. Bir keresinde aile ferdlerimden başta babamı ve bazı kişileri affetmem gerektiğini söyledi. O zaman, “Bunu nasıl söyler?” diye düşündüm. Ama zamanla, başkaları için öfke ve nefreti kenara bıraktığımda sadece içsel huzur bulabileceğimi fark ettim. Terapinin geçmişin hatıralarıyla ortaya çıkmaya devam etmesi ve çok şiddetli olabilen farklı duygulardan oluşan bir kaosa neden olması da bazen zorluklar doğurdu. Ama terapistim bunun üstesinden gelmem için bana çok yardımcı oldu. Bana çok nazik davranıyor ve ruhumun derinliklarine inmiyor ; çünkü bunun benim için çok fazla olacağını biliyor.

Soru: Bu arada nasıl bir gelişme oldu?

Terapi sayesinde hayatımda büyük bir adım attım. Kendimi tekrar sevmeyi ve saygı duymayı öğrendim. Artık kendimi olduğum gibi kabul edebiliyor ve şimdi daha güçlü hissediyorum. Ayrıca daha mutlu oluyorum, daha çok gülüyorum ve arzularımı daha fazla yaşıyorum. Ayrıca çevremin de, benim öncekinden daha farklı olduğumun farkında olduğunu görüyordum. Yavaş yavaş, hem fiziksel hem de duygusal olarak tekrar bir şeyler hissetmeyi öğrendim. Zamanla, beni iyilestirecek ve iç dengemi yeniden kazanmaya yardımcı olacak çeşitli şeyler buldum. Örneğin, sıklıkla doğayla buluşuyorum, spor ve meditasyon yapıyorum dans ediyorum, müzik dinlemek ve enstrüman sesleri bana çok iyi geliyor. Terapi sayesinde, hayatımda yanlış giden birçok şey bende çözüme kavuştu. Mesela kocam bana ne olduğuna asla inanmadı ve daha önce babamın yaptığinın aynısıni yaptı. Daha önce, bu durumu sadece kabul ediyordum, ama şimdi değiştirmek için gücüm var. Kocamdan yakın bir zamanda ayrılıyorum. Her şeye rağmen, çocukluğumdaki deneyimleri terapide işlemek beni yeniden şekillendirdi. Sürekli etrafımdaki her şeyi gözlemliyorum, daha hassasım ve daha fazla empati duyuyorum. Bu durum demans hastaları ile çalışan bir bakıcı olarak benim işimde bana cok yardımcı oluyor. Sonuç olarak, demans hastaları ile çok fazla olumlu şeyler yapıyorum ve bundan da gurur duyuyorum. Ayrıca, kendimden daha emin olduğumu hissediyorum ; yerinde bulmadıgım şeylere, örneğin işyerimde gerçekleri söylüyorum. Zaman zaman kısmen saldırıya geçiyorum ama cekinmiyorum bunun için mücadeleye devam ediyorum .

Soru: Bundan böyle seni iyi ya da daha iyi tutmak için ne yapıyorsun?

Çocukluk deneyimlerimi işleyene kadar hala uzun, engebeli bir yol olduğunu anlıyorum. Hala güçlü hislerin ortaya çıkması ve belli durumlarda “sürüklendiğim” ya da bedenim artık hissetmediğini hissediyor. Ama terapi sayesinde kendimi fiziksel ve zihinsel olarak çok daha güçlü hissediyorum ve bu yolu bu şekilde gidebileceğimi biliyor ve istiyorum. Gelecek için hedefim mağdur rolüne düşmemek ve kendime acıma, aynı zamanda hata(yapan) için daha fazla acıma hissetmemek. Bunun üzerinde çalışmaya devam etmek istiyorum. Ayrıca, istismar mağduru olan diğer kişileri cesaretlendirmek ve güçlendirmek istiyorum. Şiddetin veya cinsel istismarın gerçekleştiği zaman başka bir şekilde görünmemeleri için ve bir çocuğun ağladığında veya fazla dikkatli davrandığında uyanık olmasi için çalışmak istiyorum. Cocuğun kötüye kullanımı hakkında bir şey söyleyip söylemediğini kimse sorgulamamalı. Son olarak, tüm bunlara ilaveten EMDR terapisi yapılmasının kesinlikle değerli olduğunu söylemek isterim. Röportaj: Dr. Christine Amrhein Kaynak:www.therapie.de

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Oğuz

Uzm. Dr. Mehmet OĞUZ, 11 Mart 1975 yılında Uşak'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlamıştır. İhtisasını ise, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda almıştır. Eğitimlerinin ardından pek çok kurumda görev yapmış olan Uzm. Dr. Mehmet OĞUZ, şema terapi ve EMDR terapisi üzerine çalışma ve sertifika sahibidir ve çeşitli dergilerde yayınları ve çevirileri bulunmaktadır.

Uzm. Dr. Mehmet OĞUZ, mesleki çalışmalarına İzmir'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Travmatik anılar
Uzm. Dr. Mehmet Oğuz
Uzm. Dr. Mehmet Oğuz
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube