Embriyo transferi

Embriyo transferi

Embriyo tansferi, tüp bebek tedavisi, infertilite gibi kelimelerle bazen hastalarımız ne dediğimizi anlamayabilirler. Embriyo nedir, nasıl oluşur ? Sanırım önce biraz bundan bahsetmek gerekir. Tüm hastalarıma tüp bebek tedavisine, yani bebek sahibi olabilmeleri için yardım etmeye başlamadan önce embriyonun ne olduğunu, nasıl oluştuğunu anlatırım. 

Embryo, sizlerin doğacak bebeğinin ilk oluştuğu andaki ismidir. Yumurta ve sperm hücresi döllendikten yaklaşık 24 saat saat sonra iki hücreli embriyomuz oluşur. Her gün ikiye katlanarak büyüyen embriyomuz, 2. günde dört hücreli , 3. günde sekiz hücreli halini alır ve bu büyüme devam eder. Normal şartlarda döllenme anne adaylarımızın tüplerinin herhangi birinde meydana gelir ve beş günlük yolculuktan sonra rahim içine düşer. Eğer embryomuz rahim içinde tutunmayı başarırsa gebelik oluşacak, ilk belirti olarak da adet gecikmesi görülecektir. 

Üremeye yardımcı tedavilerde, yani tüp bebek olarak bildiğimiz yöntemde, gebe kalamama sebebi ne olursa olsun, tedavi yöntemleri benzerdir. Öncelikle içerde olan döllenmeyi dışarıda yapabilmek için, anne adaylarımız yumurtalık kapasitelerinin elverdiği ölçüde hazırlanır ve yumurtaları toplanır. Aynı gün baba adaylarından da sperm örneği alınarak, ambriyoloji labaratuarımızda, embriyologlar tarafından, mikroenjeksiyon yötemi ile döllenme işlemi yapılır. yaklaşık 24 saat sonra, embriyoların döllenip döllenmediği ortaya çıkar, her gün embriyoların gelişimi kontrol edilerek, anne adayı ve embriyoların gelişim durumuna göre transfer yapılır. 

Embriyo transferi hastamıza anestezi vermeden yapılabilen, nispeten anne adayı için kolay bir işlemdir.Normal jinekolojik muayene pozisyonunda anne adayımız, mesanesi dolu (idrara sıkışık) vaziyette hazırlanarak embriyo transferi yapılır ve bebeğine kavuşabilmesi için tedavi kısmı sona ermiş olur. 

Embriyo ne zaman transfer edilir, ne zaman edilmelidir ?

Embriyo transfer günü seçimi başlıca, elimizdeki embriyo sayısına, embriyoların kalitesine göre değişmektedir.  Elimizde fazla sayıda kaliteli embriyo var ise, seçimimiz 5. gün yani blastokist transferi olacaktır. Genelde arzu ettiğimiz durum, başarı şansımızın en yüksek olduğu blastokist transferidir. Ancak embriyo sayısının az olduğu veya embriyo kalitesinin orta durumda olduğu vakalarda 2. gün transferleri de yapılabilmekte, çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Merkezlerimizde çoğunlukla 3. gün, yani 8 hücreli embriyo transferleri yapılmaktadır. 

Embriyo tarnsferinden sonra yatmak gerekli midir ? 

Embriyo transferi ve sonrası ile ilgili birçok çalışma yapılmıştır ancak anne ve baba adaylarının en çok merak ettiği konu transferden sonra yatmak gerekir mi veya ne kadar yatıp dinlenmek gerekir. Transfer sonrası neredeyese hemen ayağa kalkıp gitmek ile, 15 gün yatmak arasında bir fark yoktur. Çünkü embriyolarımızın yerleşmesi, tutunmasını yerçekimi ile ilgili değildir. Rahim içinin kan akımı, embriyonun tutunma kapasitesi, bildiğimiz ve daha çok bilemediğimiz etkenlerle embriyo rahim içine tutunur yani implnatasyon işlemini gerçekleştirir. Tabii ki merkezlerimizde transfer sonrası anne adaylarımızı en az 1 saat dinlendirmekteyiz. Evde de psikolojik olarak rahat edebilmeleri için 1-2 gün istirahat etmelerini önermekteyiz.

Tüp bebek tedavisinin en önemli ve son aşamasıdır embriyo transferi. Öncesindeki bir sürü hazırlığa rağmen, başarının belki de yüzde kırkı transferden geçmektedir. Transfer başarısını tabii ki transferi yapacak hekimin bilgi, beceri ve tecrübesi belirler. Ancak bunun yanında anne adaylarımıza önerdiğimiz ilk şey ellerinden geldiği kadar rahat olmaları, işlem sırasında kendilerini kasmamalarıdır. Bir etken de anatomik yani yapısal olarak rahim-rahim boynu açısnın derecesi ve transferi kolaylaştırıp veya zorlaştıracağıdır. Bahsettiğim teknik prosedürler aşıldıktan sonra, başarı için embriyonun kalitesi - tutunma kapasitesi ve anne rahiminin embriyoyu kabul etmesine sıra gelmiştir.

Embriyo transferinden 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılarak pozitif sonucumuzu almak ümidiyle, anne ve baba adaylarımızla tekrar görüşmek üzere vedalaşırız. 

Maddi ve manevi olarak yıpratıcı olabilecek bu yolda başarılı olmanız dileklerimle, iyi şanslar ...

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Filip Taşhan

 Op.Dr Filip TAŞHAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış ve 2007 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2008 yılında askerlik görevini, 2009-2010 yılları arası mecburi hizmet'ini tamamlamıştır. 2010-2013 yılları arası Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesinde,1 Nisan 2011–1 Eylül 2014 yılları arası Özel Doğan Hastanesinde, 2014-2015 yılları arası İstanbul Cerrahi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörlüğü, OTA Jinemed Hastanesi'nde,Acıbadem Taksim Hastanesi'nde görev yapmış olup,mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.  Op.Dr Filip TAŞHAN, 2003 yılından itibaren, ...

Etiketler
Embriyo transferi
Op. Dr. Filip Taşhan
Op. Dr. Filip Taşhan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube