Diz osteartriti tedavisinde girişimsel blokların yeri

Diz osteartriti tedavisinde girişimsel blokların yeri

Osteartrit: Orta ve ileri yaşlardaki kişilerin çoğunu etkileyen bir eklem hastalığıdır. Halk arasında eklemlerin aşınması veya kireçlenmesi olarakta bilinir. Genellikle orta yaştan yaşlıya doğru görülme sıklığı artar. Yavaş seyirlidir. Kıkırdakta parçalanma, ardından menisküs ve bağlarda zedelenme, eklem aralığında daralma ve yeni kemik oluşumuyla gider. En sık omurga (bel ve boyun), diz, kalça ve el eklemlerini tutar.

Hastalarda istirahatle değil, hareketle oluşan eklem ağrısı, eklemde takılma hissi olur. Burada eklem hasarı geliştikten sonra bunu geriye
çevirecek bir tedavi yoktur. Tedavinin amacı ağrıyı azaltmak ve tutulan eklemin hareketlerini iyileştirmektir. Fizik tedavi ve ilaç tedavisi birlikte kullanılır. Bazen cerrahi tedavi yapılır.

Olgu: 55 yaşında bayan hasta. 5 yıldır diz osteartiriti tanısıyla takip edilen hastanın özellikle dizlerinde hareketle artan ağrı ve hareket kısıtlılığı var. (VAS 9-10) Çekilen direkt grafide eklem aralığında daralma ve eklemlerin birbirine teması var. Bu şikayetler için çeşitli polikliniklere başvurmuş, fakat cevap alamamıştır. Bunun üzerine algoloji polikliniğine başvurmuş. Burada ilk önce ağrısı için diz içi eklem enjeksiyonu ve popliteal blok uygulandı. 15 gün sonra kontrole çağrıldı. Kontrolde VAS 4-5’di. Bunun üzerine önceki iki blokla beraber kaudal epidural blok yapıldı. 15 gün sonra kontrole çağrıldı. Kontrolde VAS 2-3’dü. Ağrısı azalmış, hareketleri rahatlamıştı. Bunun üzerine önceki üç blok tekrar edilerek 3 ay sonra kontrole gelmek üzere tedavi sonlandırıldı.

Sonuç: Osteartritteki ağrıların azalması, hareketlerin rahatlaması ve eklemlerdeki oluşan patolojilerin düzelmesinde girişimsel blokların önemli bir rolü vardır. Bu etkisini girişimsel blokların sayesinde oluşan sempatik bloklar sonucu gelişen parasempatik aktivite, vazodiletasyon ve revaskülarizasyon sonucu olduğunu düşünmekteyiz.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Yaşar Arslan

Uzm. Dr. Yaşar ARSLAN, 1985 yılında doğmuştur. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Hastanesi'nde tamamladıktan sonra Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı olmuştur. Uzm. Dr. Yaşar ARSLAN, Afyon Merkez'de bulunan Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hizmet vermektedir. Yetkinlikler: 1-İş Hekimliği Sertifika Eğitimi 2-Akupunktur Uygulaması Sertifikalı Eğitim Programı 3-Fitoterapi Sertifikalı Eğitim Programı 4-Kupa Uygulaması Sertifikalı Eğitim Programı 5-Mezoterapi Uygulaması Sertifikalı Eğitim Programı 6-Ozon Uygulaması Sertifikalı Eğitim Programı 7-Refleksoloji Sertifikalı Eğitim Programı 8-Sülük Uygulaması Sertifikalı Eğitim Programı 9-İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Algoloji ...

Etiketler
Diz osteartriti
Uzm. Dr. Yaşar Arslan
Uzm. Dr. Yaşar Arslan
Afyonkarahisar - Anestezi ve Reanimasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube