Dişin ağrıması durumunda neler yapılmalıdır?

Dişin ağrıması durumunda neler yapılmalıdır?

Dişlerde anlık sızlamalar, asitli, yani şeker içerikli bir beslenmeden sonra oluşabilir, bu durum başlangıç çürükleri varlığına işaret edebilir.

Dişlerde süregen bir ağrı başlaması çürüğün artık ileri bir safhada olduğunu gösterir. Her iki durumda da vakit kaybetmeden diş hekimine başvurmak ve diş tedavi planlaması yapmak uygun olacaktır. Süregen ağrısı olan dişlerde ağrı kesiciler ile durumu geçiştirmek yalnızca vakit kaybına neden olacaktır.

 Ağrısı başlamış diş bir süre ağrı kesicilerle baskılanabilir ancak artık söz konusu olan çürüğün dişin pulpasına ilerlemesidir ve dişin sağlıklı bir şekilde tedavisinin yapılması gerekmektedir.

Bir dişte çürük olması, diğer dişlere de bu çürüğün sıçrama ihtimali bulunmasından dolayı ağız hijyeni önlemlerinin artırılmasını gerektirir.

Dişler hiç ihmal edilmeden düzenli olarak fluorid, kalsiyum ve fosfat içeren diş macunları ile fırçalanmalı, diş ipi ya da arayüz fırçaları, hekiminiz öneriyorsa pilli ya da şarjlı diş fırçaları kullanılarak temizlenmelidir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban

Yrd. Doç. Dr. Pınar KARATABAN, 1975 yılında İstanbul'da doğmuştur Lisans öncesi öğrenimini 1993 yılında İSTEK Vakfı Uluğbey Lisesi'nde bitirmiştir. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1998 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  Mezuniyeti sonrasında 3 yıl özel bir hastanede kadrolu diş hekimi olarak çalışan Yrd. Doç. Dr. Pınar KARATABAN, 2001 yılında Marmara Üniversitesi Pedodonti Anabilim Dalı'nda Pedodonti alanında doktora eğitimine başlamıştır. Bu süre zarfında birçok ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum ve eğitime, çeşitli çalışma ve sunumlarla katılmıştır. 2008 yılında "Serebral Palsi'li Çocuklarda Oklüzyonun Model Analizi ile İncelenmesi, Çürük Oluşum Sıklığı, Periodontal Durum ve Kas Disfonksiyonlarının Değerlendirilmesi" başlıklı tezi ile doktora derecesini ve Dr. ...

Etiketler
Diş ağrıları
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube