Dişeti hastalıklarına genel bakış

Dişeti hastalıklarına genel bakış

Periodontal, “dişeti ile ilgili” demektir. Periodontoloji de, diş hekimliğinin dişeti sorunlarını gideren dalının adıdır. Dişeti hastalığının erken dönemdeki tedavisi, dişler üzerinde bulunan eklentilerin (plak ve diş taşı) uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasıyla gerçekleşir. Bu işlem, dişetinde iltihaba neden olan bakteri ve irritanların(tahriş edicilerin) uzaklaştırılmasını sağlar. Erken tedavi edilemeyen diş etleri ve ilerlemiş vakalar cerrahi tedaviyi gerektirebilir. Dişler düzgün temizlenmediğinde, üzerlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları bakteri üretirler. Bakteri plağı dediğimiz bu püremsi birikintiler, diş çürüklerinin ve dişeti iltihaplarının baş sorumlusu olup, zamanla tükürüğün çökelmesi sonucu diş taşlarını oluştururlar. Bakteri plağını içinde üreyen mikroorganizmalar, şekerli gıdaları parçalayarak asit üretirler. Ve bu asit, dişi küçük bir bölgeden başlayıp giderek büyüyen bir şekilde çürütür. Daha ileri safhalarda dişin çekilmesi kaçınılmaz olabilir.

Dişeti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Dişeti iltihabının ilk belirtisi dişetindeki kanamalardır. Dişetlerinde renk, şekil bozuklukları ve ağız kokusu ile kendini daha da belli eder. Dişeti iltihabının neden olduğu diş kayıpları, çürüklerin neden olduğu diş kayıplarından daha fazladır. Dişeti açık pembe renktedir. Dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış olup, portakal kabuğuna benzer parlak – pütürlü bir görünümü vardır.

Dişeti Hastalığının Başlıca Belirtileri

Dişlerin fırçalanması esnasında kanayan dişetleri

Kırmızı, şiş ve hassas dişetleri

Sürekli kötü ağız kokusu

Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan ve çekilen dişetleri

Dişler ve dişetleri arasında iltihabi akıntı

Sallanan veya giderek birbirinden uzaklaşan dişler

Dişler arasında aralıkların oluşması veya mevcut aralıkların artması

Isırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki ilişkilerin değişmesi

Bölümlü protez uyumundaki değişiklik, bozulma

Bütün bunlara rağmen, periodontal hastalık hiçbir bulgu vermeden de ileri safhalara ulaşabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla diş hekimine gitmek son derece önemlidir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Barış Ünlü

Dr.Dt. Barış ÜNLÜ, 25 Şubat 1969 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak 1987 yılında Diş Hekimi unvanı almıştır. Daha sonra ise Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'ndan almış ve 1998 yılında Ortodonti Uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına, kurucusu olduğu Özel Ortodontist Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Diş eti tedavisi
Dr. Dt. Barış Ünlü
Dr. Dt. Barış Ünlü
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube