Dişeti hastalıkları ve tedavisinde merak ettikleriniz

Dişeti hastalıkları ve tedavisinde merak ettikleriniz

DİŞETİ TEDAVİSİ; PERİODONTOLOJİ:

-Dişetleriniz fırçalarken, elma ısırırken ya da kendiliğinden kanıyor mu?

-Ağız kokusundan şikayetçi misiniz?

-Dişetlerinde şişlik, kırmızılık, çekilme ve açığa çıkan kök yüzeyleri nedeniyle estetik kaybından şikayetçi misiniz?

-Diş taşlarınız var mı?

-Dişetlerinizde karıncalanma, kaşınma veya ağrı var mı?

-Dişlerinizde uzama ve sallanma var mı?

-Dişlerinizde hassasiyet var mı?

O zaman sizde de halkımızın %90ında görülen periodontal hastalık, dişeti hastalığı olabilir.

Periyodontal hastalığın meydana gelişinde çeşitli etkenlerin rolü vardır:

BAKTERİ PLAĞI:

Bakteri plağı, ağız hijyeninin ihmal edilmesiyle dişler üzerinde biriken bakteri topluluğudur. Bunlar dişe sıkıca tutunurlar. Dişeti ve diş çevresi dokuları harap ederler. İlk aşamada gingivitis adı verilen dişeti iltihabını meydana getirirler.

DİŞ TAŞI:

Diştaşı, bakteri plağının minerilazasyona uğramış şeklidir. Ağız hijyeninin ihmal edilmesi nedeniyle uzaklaştırılmayan bakteri plağına 8 saat ile 14 gün arasında mineral tuzları katılır, sertleşir ve artık diş fırçası ile uzaklaştırılamaz.  Bu durumda artık gingivitis yani, dişeti iltihabı ilerler ve kemik kaybının başladığı periodontitise dönüşür.

DİŞETİ HASTALIKLARININ OLUŞMASINA ELVERİŞLİ DURUMLAR:

SİSTEMİK HASTALIKLAR:
Sistemik hastalıkların periodonsiyumun bazal metopolizması üzerine etki ederek onu hatalığa karşı daha elverişli hale getirir. Örneğin Diabet hastalarının mutlaka rutin diş eti kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir. Ayrıca diğer kişilere nazaran ağız hijyenlerine daha fazla hassasiyet göstermelidirler. 

BESLENME NOKSANLIĞI:
İyi ayarlanmamış bir diyetle beslenen şahısların periodonsiyumun yapı bakımından zayıfladığı dikkati çekmiştir. Periodontal dokular bu durumda sürekli olarak harap olmaktadır.

HORMONAL DEĞİŞİMLER:
Hamilelik, ergenlik, menapoz, mensturasyon gibi hormonal değişikliklerin yoğun olduğu dönemlerde diş etleriniz bu daha hassas hale gelir. Bu gibi hormonal değişim dönemlerinde diş etlerinin daha hijyenik tutulması gerekmektedir. 

SİGARA: 
Diş etleri bakımından incelendiğinde sigara ağız içi mukozasına zarar vererek dişetlerinin yumuşamasına ve dişeti hastalıklarının gelişmesine neden olur. 

İLAÇ KULLANIMI:
 Doğum kontrol hapları, anti-depresanlar, kalp ilaçları ağız sağlığınıza önemli etkiler yapan ilaçlardandır. Bu ilaçları kullanan kişilerin ağız ve diş sağlığı konusunda sık sık hekim kontrolünde bulunmaları gerekmektedir. 

MESLEK:
Bazı mesleklerin periodontal hastalık için önemli hazırlayıcı etkenler olduğu bilinmektedir. Bunlar arasında bazı müzisyenlerin nefesli musuki aletlerini dişleri arasında tutmaları vaya dudaklarına dayamaları, akrobatların ağır meslek aletleriyle dişlerden destek almaları, marangoz ve kunduracıların dişleri aralarına çivi almaları, ekmekçi veya ateşçilerin devamlı sıcak karşısında dişetlerinde kuruluk meydana gelmesi gibileri vardır.

PSİKOSOMATİK DURUMLAR:
Özellikle son yıllarda beyin ile vücut arasında yakın bir ilişkinin mevcut olduğu ve birçok hastalığın  stres nedeni ile ortaya çıktığı bilindiğinden, psikosomatik durumlar periodontal hastalığın meydana gelmesine zemin hazırlayan etkenler olarak kabul edilirler.

Heyecanlanan veya sinirlenen şahısların dişlerini sıkmaları da okluzal baskılar nedeniyle periodontal dokularda hastalığa sebep olabilir.

DUDAK AÇIKLIĞI:
İstirahat zamanlarında alt ve üst dudak birbirine temas etmelidir; ancak bu taktirde, dişetleri devamlı bir tükürük banyosu içinde kalabilir. Bazı şahısların dudaklar istirahat halindeyken birbirine temas etmezler ve bir açıklık meydana gelir. Şayet bu açıklık şahıs uykudayken olursa ağızdan nefes almakla dişetleri kurur, kuru dişeti mukozası ise nemli olanına kıyasla daha çabuk bozulmaya yatkındır ve üzerinde çatlaklar oluşabilir. Bu nedenle, dudakların normal kapanmaması, periodontal hastalık için hazırlayıcı bir etkendir. Bu durumda ağız açıklığının ortodontik tedavi ile çözülmesi tavsiye edilir.

ÇAPRAŞIK DİŞLER:
Bu durumda dişler arasında fazla miktarda kalan besin artıkları diştaşı oluşumuna ve çürük oluşumuna neden olur.

TEMAS NOKTASI EKSİKLİĞİ: 
Diş aralarına gıda parçalarının toplanmasına elverişli bir ortam yaratarak, dişeti hastalılarına ve yine çürüğe neden olurlar. Kötü yapılmış doldu ve kuronlardan kaynaklanır.

TEDAVİ: 

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ: 
Ağız ve diş sağlığınız için 6 ayda bir dişhekimi kontrolüne giderek, dişeti ve çevre dokulara hasar verebilecek diştaşlarının diştaşı temizliği (ultrasonik cihazlarla diştaşlarının uzaklaştırılması) ve detertraj (dişler üzerindeki leke ve birikintilerin uzaklaştırılması) işlemleri ile uzaklaştırılmasıdır.

• KÖK YÜZEYİ DÜZLEŞTİRİLMESİ 
Küretaj olarak bilinen kök yüzeyi düzleştirilmesi, kök yüzeyine tutunmuş olan eklentileri özel küretler yardımıyla kazıyarak, yüzeyden uzaklaştırma ve sağlıklı kök yüzeyini açığa çıkartarak dişetinin tekrar kök yüzeyine yapışmasını sağlama işlemidir. 

• GİNGİVEKTOMİ VE GİNGİVOPLASTİ
 Dişeti büyümelerinde dişle dişeti arasındaki yumuşak dokunun çıkartılmasına gingivektomi denir. Bu işlemden sonra genellikle dişetini düzelterek normal fizyonomisini geri kazandırmak için ise Gingivoplasti işlemi uygulanır. 

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Göknur Gözen

Etiketler
Diş eti hastalıkları neden olur
Dt. Göknur Gözen
Dt. Göknur Gözen
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube