Diş implantı tedavi süreci

Diş implantı tedavi süreci

Diş eksikliğiniz var ve implant yaptırmak aklınıza yattı. Peki sizi nasıl bir süreç bekliyor. Neler yapılacak, ne kadar sürecek bir tedaviye başlıyorsunuz.

İmplant dişinize sahip olmak için öncelikle çene kemiğinizin durumuna bakılması gerekmektedir. Eksik dişlerinizin konumu, komşu dişler ile ilişkisi, çene kemiğinizin kalınlığı ve yüksekliği implant yapılırken uygulanacak prosedürü belirler.

Bir implantın yerleşebilmesi için yaklaşık 1 cmlik bir alana ihtiyacı vardır. Daha az bir boşluk varlığında yapılacak implant, estetik açıdan sıkıntılı olacaktır.

İmplantın yerleşmesi için en az 1cmlik yüksekliğe ihtiyaç vardır. Bu yüzden çene kemiği yüksekliği 1cm den daha uzun olmalıdır ki implant dişiniz çenenizin kırılmasına sebep olmasın.

Bir dişin kökünün çapı kadar implantın da çapı olması gerekir. En küçük implant çağı 3,7 mm dir. Bu durumda çene kemiğinin 5mm den daha kalın olması gerekir.

Çene kemiği ve implant dişiniz arasındaki ilişkiyi daha rahat anlamak için, çivi/vida ve duvar örneği verilebilir. Nasıl ki yerleştirilen çivi/vidanın üzerine takılacak eşyayı rahat taşıyabilmesi için duvarın sağlam olması ve duvarda iyice sıkışmış olması gerekirse, implantın da bir diş kökü gibi çene kemiğine kaynaşması ve çene kemiğinin sağlam olması gerekmektedir.

Çene kemiğinin kalınlığı ya da yüksekliği yetersiz olduğu zaman kemik tozu (greft) desteği yapılması gerekmektedir. Bazen bir çenenizdeki kemiğin bir kısmının kırılıp yukarı doğru kaydırılması bile gerekebilir.

Üst çenede elmacık kemiklerinin altında kemik boşlukları vardır. Bu boşluklar ile üst çene kemiği arasında bir kemik kalınlığı olması gerekir. Bu kemik kalınlığı yetersiz olduğu zaman da sinus lifting denilen, boşluğun yukarı itilerek kemik desteği sağlanması işlemi gerekebilmektedir.

Tüm bu gerekliliklere yapacağı detaylı incelemelerle doktorunuz karar verecektir.

İmplantın yerleşeceği alanın incelenebilmesi için sizden öncelikle panoramik röntgen (OPG) istenir. Bu röntgen üzerinde yapılan ölçümlere göre gerekirse dental volumetrik tomografi desteği gerekebilir.

Yerleştirilecek implantın sayısı konumu boyutları kararlaştırıldıktan sonra sıra ameliyata gelir. Ameliyat öncesi sonrası veya duruma göre hem ameliyattan önce hem sonra antibiyotik kullanımı gerekir.

Başka herhangi bir işlem (greft, sinus lifting vs) içermeyen tek bir implant ameliyatı en fazla 15-20 dakika sürecektir. İmplant sayısı ve gerekli işlemlerin sayısı arttıkça elbetteki süre de artacaktır.

Ameliyat sonrası ağrı kesici ve gargara kullanımı konforunuz ve yara iyileşmesi açısından ihmal edilmemesi gereken bir ayrıntıdır.

İmplant yerleştirilmesi kemik içerisinde yapılan bir işlem olduğu için, yüzünüzde bir miktarşişme belki morarma olması normaldir. Şişliğin daha az olması için 24 saat boyunca aralıklarla  buz / soğuk kompres uygulaması faydalı olacaktır.

Kullanılan implanta göre değişse de genellikle implant üstü protez için 8 hafta / 2 aylık bir bekleme süresi vardır. Bu süre implantınızın çene kemiğiniz ile kaynaşması için geçmesi gereken süredir. İmmediat yükleme dediğimiz implantın yerleştirildiği seans protezinin de takıldığı durumlar vardır ancak çok tercih edilmemektedir.

İmplant diş gibi kemiğe kaynaştıktan sonra, diş eti şekillendirici başlıklar takılır ve diş etinizin implant ile uyumu beklenir.

Yaklaşık 1 hafta sonra sanki klasik köprü yapımı gibi ölçü ve protez takım aşamaları gelir. Elbette çok daha hassas çalışılması gerekmektedir.

İmplant yaptırmak implant seçimi ile başlar. Ucuz implant ararken, kalitesiz bir implant seçerek sağlığınızla oynayabileceğinizi unutmamalısınız. İmplant fiyatları genel olarak belli bir seviyede seyreder. Bu seviyenin altında çok ucuz implantlar, kanserojen olabilmekte,ömürlük implant olmak bir tarafa, bir süre sonra çene kemiğinizi eriterek size hem sağlık sorunları hem masraf çıkarabilmektedir.

Kaliteli bir implant alt yapı yani kemik içinde kalan kısım olarak sağlıklı, sigara içmeyen ve ağız bakımı iyi olan bir birey için ömür boyu garanti verir. Üst yapı parçaları yıllar sonra bile bulunabilir. Bir implant yaptırdığınız zaman, implant dişiniz, üst yapısı proteziniz olmaktadır. Bir protezin ömrü yaklaşık 10 yıldır. Bu elbetteki 10 yıl sonra illaki bütün protezler değişmek zorunda demek değildir, ancak kontrol edilmesinde fayda vardır.

 

 

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Tuba Uluneke Uygun

Etiketler
Çene implantı
Dt. Tuba Uluneke Uygun
Dt. Tuba Uluneke Uygun
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube