Diş hekimliğinde implant uygulamaları

Diş hekimliğinde implant uygulamaları

Diş hekimliği pratiğinde oral implantoloji alanındaki yüksek klinik başarı, implant uygulamalarını, klasik protetik tedavilere alternatif bir tedavi haline getirmiştir.

İmplantlar özel olarak hazırlanmış çok hafif ve doku uyumu son derece iyi bir madde olan titanyumdan yapılır.  Dişsiz bölgeye başarılı bir operasyon ile yerleştirilen implantlar bazı özel durumlar dışında 2- 3 ay arasında bir süre çene kemiği içerisinde iyileşmeye bırakılır. Bu süreç sonunda implant ile çene kemiği arasında osseointegrasyon diye adlandırılan bir kaynaşma oluşur ve tıpkı bir dişin kökü gibi çene kemiği ile birleşirler. Bu durum, alınan radyografiler ile tespit edildikten sonra implantların üzerlerine protezleri taşıyacak parçaları yerleştirilir. Daha sonra protez yapımı gerçekleştirilir.

İmplantların kullanıldığı ve avantaj sağladığı çeşitli durumlar vardır:

Total dişsizlik vakalarında uygulanabilir. Konuşurken, yemek yerken hareket  eden total protezlerin yerine, aşırı kemik kaybı olmuş alt çenelerde, klasik bir total protez ile elde edilemeyecek fonksiyon ve stabilite, implant destekli protezler ile sağlanır.

- Serbest sonlanan dişsizlik durumlarında ise takıp çıkartılan protezlerin yerine ancak implantların desteği ile sabit protezler (köprüler) yapılabilmektedir. Bu sabit protezler hareketli protezlere göre hem fonsiyonel hem de estetik olarak daha üstün bir alternatif oluşturmaktadır.

- Tek diş eksiklikleri, özellikle genç hastalarda görülen şiddetli bir travma ardından kaybedilen dişin yerine yanındaki dişleri keserek yapılacak bir köprü protezine alternatif olarak implant destekli bir protez düşünülmelidir

- Dişsiz uzun aralıkların varlığında protezlere destek olmak için, yine implantlardan faydalanabiliriz.

İmpant uygulaması kolay ve ağrısız bir cerrahi  işlemdir. Uzman kişiler tarafından yapılırsa % 96 gibi bir klinik başarıya sahiptir. İmplant uygulanan kişiler, ağız hijyenine özen gösterdikleri ve düzenli olarak diş kontrollerine gittikleri sürece hiç sorun yaşamadan hayat boyu, implant destekli protezlerini kullanırlar.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Mert Börü

Dt. Mert BÖRÜ, 1970 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini tamamlayarak 1994 yılında Diş Hekimi unvanı almıştır.  

1990-1994 yılları arası çeşitli klinik ve muayenehanelerde staj,1994-1995 yılları arası askerlik görevini İzmir Foça Jandarma Komando Okulu Revirinde Diş Tabibi olarak tamamlamıştır. 1996-2003 yılları arası İstanbul’da muayenehanesi'nde görev yapmış olan Dt. Mert BÖRÜ, 2003 yılından itibaren Özel Ortodontist Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir. Ayrıca evli ve bir çocuk babasıdır.

 

Etiketler
İmplant uygulaması
Dt. Mert Börü
Dt. Mert Börü
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube