Diş beyazlatma ( bleaching ) zararlı mıdır ?

Diş beyazlatma ( bleaching ) zararlı mıdır ?

Beyazlatma, çeşitli nedenlerle (boyar madde içeren gıdalar, sigara, çeşitli ilaçlar, bazı gargaralar, sistemik ve genetik hastalıklar, travma) koyulaşmış dişlerin rengini daha açık hale getirme işlemidir. Beyazlatma jeli içerisindeki hidrojen peroksit veya karbamit peroksit, minenin geçirgen özelliği sonucunda diş sert dokusu ile etkileşime girerek (oksidasyon) dişin renginde açılma (ağarma) sağlar.

Beyazlatma tedavisi, genç ve erişkin hastalarda tercih edilen bir tedavi türüdür. Beyazlatma, dişlerdeki çürük, aşınma ve dişeti rahatsızlıkları giderildikten sonra uygulanabilir.  Beyazlatma, özellikle sarı tonlu dişlere sahip olan kişilerde başarılıdır. Beyazlama oranı dişlerimizin beyazlatma işlemi uygulanmadan önceki tonuna bağlıdır ve kişiden kişiye değişir.  

Araştırmalara göre, dişlerin beyazlatılması dişhekiminizin denetimi altında yapıldığında son derece etkin ve güvenlidir. Dişler ve dişetleri hiçbir şekilde zarar görmez.

İki çeşit diş beyazlatma yöntemi vardır. Bunlardan ilki hastanın kendi başına uygulayabileceği 'ev tipi’ beyazlatmadır ve aşamaları şöyledir:

Dişhekimi dişlerinizin ölçüsünü alır ve dişlerinizin üzerine oturan ince lastik kalıpları hazırlatır.

Renkleşmenin derecesine göre farklı konsantrasyonlarda verilen beyazlatma ajanı bu özel kalıplara konularak kişinin kendisi tarafından uygulanır.

Tedavi ortalama 1-2 hafta içinde sonlandırılır.

İkinci diş beyazlatma yöntemi ise klinikte bir hekim tarafından yapılan ‘Office- beyazlatmadır' ve aşağıdaki şekilde uygulanır:

Beyazlatıcı ajan bu işlem hakkında deneyimi olan bir hekim tarafından uygulanır.

İlgili dişin üzerine ışık kaynağı (LED, plazma...) belli bir süre uygulanır.

Hafif ve orta şiddetteki renkleşmeler, 1 saatlik Office-tipi (2 seans) özel ışık aletleri ile beyazlatılabilirken; ileri derecedeki renkleşmelerde ilave olarak ev tipi beyazlatma önerilir.

Dişler her zaman için eskisinden daha beyaz olacaktır. İlk beyazlatma işleminin başarısı bu tedavinin ömrünü büyük ölçüde etkiler. Diğer önemli faktörler ise hastanın çay, kahve, sigara, renkli içecek ve ağız hijyenine bağlıdır. Renkleşmenin derecesine göre yılda bir – iki kez pekiştirme tedavisi gerekebilir. Ancak bu pekiştirme ilk beyazlatma kadar uzun süre gerektirmez.

Beyazlatma tedavisinden sonra dişhekiminin önerisi doğrultusunda beyazlatıcı dişmacunları ve ince fırça şeklindeki ‘beyazlatma kalemleri’ uygulanabilir. Bu uygulamlar beyazlatmanın ömrünü uzatır.,

                                                               

 

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Yaprak Çallı  ustabaşı

Etiketler
Beyazlatma tedavisinden sonra
Dt. Yaprak Çallı  ustabaşı
Dt. Yaprak Çallı ustabaşı
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube