Diabette (şeker hastalığı) ağız ve diş sağlığı

Diabette (şeker hastalığı) ağız ve diş sağlığı

Kontrolsüz diyabet; kan şekerini yükselten, damarlarda ve sinirlerdeki değişiklikler nedeniyle kalp, böbrek ve göz gibi organlarda hasara yol açan bir hastalık olarak bilinir.

Diyabette, ağız sağlığı da olumsuz etkilenir. Kontrolsüz diyabette tükürükte yüksek oranda şeker bulunur. Kontrol altındaki diyabette ise şeker içeren gıda alımı kısıtlandığında tükürükteki şeker seviyesi düşer ve çürümeler azalır.

İltihaplı Diş Etleri
Yüksek kan şekeri seviyesi kan damarlarında kalınlaşmaya ve tıkanmaya neden olur. Bu bozukluklar, kan damarlarının oksijen taşıma ve metabolizma artıklarını dokudan uzaklaştırmasını güçleştirdiği için önce diş etlerinde sonra dişi tutan sert dokularda hastalığa neden olur. Kontrol edilmezse diş bir süre sonra sallanır ve düşer. Ağız ortamında sürekli yüksek miktarda şeker bulunması, bakterilerin kolayca üremesine neden olur. Bu bakteriler sadece diş etlerini ve dişi tutan sert dokuları değil, aynı zamanda genel sağlığı da tehdit ederler.

Diyabette Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
Diyabetli hastalar günlük ağız bakımlarını çok daha özenli yapmalıdır. En küçük ihmal, tedavisi zor diş ve diş eti hastalıklarına neden olur. 

Diyabetli hastalarda, ağız mantarları çok daha kolay ortaya çıkabilir. Ağız bileşeklerinde görülen çatlak ve kızarıklıklar mantar enfeksiyonunun belirtisidir. Sigara kullanımı ve çıkartılabilen protezlerin bütün gün ağızda taşınması, mantar gelişimini daha da kolaylaştırır. Tedavi için ilaç kullanılır. Sigara kullanımına son verilir. Varsa protezlerin temizliğine dikkat edilir. Protezlerin yatarken çıkarılması uygun olur.

Diş Hekimine Gitmek Gerekiyorsa…
Diyabetli hastalar diş hekimine gitmeden bir gün önce açlık kan şekerlerini ölçtürmelidir. Kan şekeri seviyeleriyle ilgili sorulara da doğru yanıtlar vermelidir. 
Kontrolsüz diyabette ve yüksek kan şekerinde yara iyileşmesi gecikir, iltihaplanmalar daha şiddetli seyreder. 

Cerrahi müdahaleden önce hastanın kan şekeri seviyesinin 180 mg/dl’nin altında olmalıdır. 180 mg/dl’nin üzerinde olduğu hastalarda ancak akut enfeksiyonlara müdahale edilir. 
Diyabetli hastalara diş müdahalesi için en uygun zaman kahvaltıdan sonraki sabah saatleridir. Yapılan tedavi, hastanın beslenme düzenini ve ilaç kullanım saatlerini aksatmamalıdır. 

Bazı büyük cerrahi müdahalelerde, hastanın hekimi ile görüşülerek hem beslenmede hem de ilaçların dozunda değişiklik yapılması gerekebilir. 

Sağlıklı bir ağız için hekime olduğu kadar hastaya da görevler düşmektedir.
 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Remzi Ülgen

Dr. Dt. Remzi ÜLGEN, 1953 yılında Şanlıurfa'da doğmuştur. Lise eğitimini 1970 yılında Ankara Cumhuriyet Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversites Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1975 yılında tamamamıştır. 1976-1987 yılları arasında Çorum Alaca Sağlık Merkezi'nde görev yapmıştır. 1996 yılından itibaren İstanbul Diş Hekimleri Odası Toplum Ağız Diş Sağlığı Komisyonu'nda, Tüketici Hakları Komisyonu'nda ve TDB Tüketici Hakları Komisyonu'nda komisyon üyesi olan Dr. Dt. Remzi ÜLGEN, 1 yıl Okçu Musa İlköğretim Okulunda komisyon üyesi olarak, 5 yıl ise Türkiye’de Ağız ve Diş Sağlığı Kapasitesinin Arttırılması Uygulama Projesinde (Bilecik-Osmaneli) çalışmalar yapmıştır. 1. Bursa Ağız Diş Sağlığı Kurultayına, 1. Diş Hekimliği Tüketici Hakları Kurultayına, Mersin Ağız Diş Sağlığı Hizmetlerinin Finansmanı, Örgütlenme ve ...

Etiketler
Diş hekimine gitmek gerekiyorsa
Dr. Dt. Remzi Ülgen
Dr. Dt. Remzi Ülgen
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube