Dental implant nedir ? aşamaları nelerdir ?

Dental implant nedir ? aşamaları nelerdir ?

İmplant eksik olan dişlerin tamamlanması amacı ile çene kemiğine yerleştirilen titanyum materyalinden üretilmiş bir çeşit vidaya verilen isimdir. Doku ile uyumu ve kemiğe bağlanması çok iyidir. Alerjik tepkilere yol açmadan uygulandığı kemik dokuya yerleştirildikten sonra vücudun bir parçası haline dönüşüp azami dayanıklılık gösterir.

Diş eksikliklerinde implantlar komşu dişlerin kesilmesine gerek duyulmadan boşlukların doldurulmasına imkan sağlarlar, tam dişsizliklerde de bu implantlardan destek alınarak daha tutucu ve kullanımı rahat protezler yapılması mümkün olur.

İmplantın Aşamaları Nelerdir ?

Doğru planlama ve teşhis oldukça önemlidir. Uzman hekim implant için hastasını klinik ve radyografik muayeneden geçirdikten sonra belirli uzunluk ve çaptaki implantların yerleştirilebilmesi için çene yapılarının uygun genişlik ve derinliğe sahip olup olmadığını inceler. Çene kemiğini uygun hale getirmek için bazen ileri cerrahi teknikler gerekebilir. İşlemler tamamlandıktan sonra implantın kemiğe yerleştirilmesi için lüzumlu olan cerrahi girişim yapılır.

İmplant ameliyatı sonrası implant ile kemiğin kaynaşması için belirli bir süre beklenmelidir (Ortalama 3 ay). İyileşme sürecinden sonra diş hekimi implanta protez parçasını bağlar, bu şekilde kemik içerisine yerleştirilen sabit bir yapıya bağlı ve gerçek dişi aynen taklit eden bir yapı elde edilmiş olur. Bu yapının üzerine sabit ve hareketli protez için gereken uygulamalar yapılıp protez aşaması böylece tamamlanır.

İmplant Tedavisi Her Hastaya Yapılabilir mi?

İmplant tedavisi bazı şartları yerine getiren her hastaya uygulanabilir. Kontrol altında olmak kaydıyla şeker hastaları, yüksek tansiyon hastaları ve kalp-damar yolu hastalarına da implant tedavisi uygulanabilir. Ancak bu gibi durumlarda bu hastalıkların kronik yani uzun süre devam eden yapıları itibariyle kontrole gidilen uzman doktorların konsültasyonları istenmektedir. Konsültsayon cevaplarına göre işleme devam edilmektedir.

Diğer aranan şart ise implant müdehalesi için ilgili bölgedeki kemik dokusunun yeterli olması gerekliliğidir. Ancak kemik yetersizliği durumlarında da ileri kemik çoğaltma cerrahileriyle var olan kemik doklu bazı durumlarda ideal hale getirilebilmektedir.

Cerrahi operasyona başlanılmadan önce gerektiği hallerde dental volümetrik tomografi, doktor konültasyonları istenmektedir ve rutin olarak panoromik filmler ve klinik muayene vasıtasıyla uzman hekimimiz tarafından planlamanız tamamlanmaktadır.

İmplant Cerrahisi Sonrasında Neler Yaşanır ?

Cerrahi işlem bitirildikten sonra koruma amaçlı yazılmış olan antibiyotik kullanımına devam edilmektedir. Cerrahi sonrasında soğuk uygulaması ve dikkatli ev bakımı hastalarımıza önerilmektedir. 7-10 gün içerisinde bölgeye uygulanan dikişler alınır ve tarafımızca uygun görülen zamanda (operasyon sonrası 15-20 gün içerisinde) geçici protezler ile hastalarımızın dişsiz kalmasının önüne geçilmektedir. Uygulanan cerrahi tekniğe göre bazı durumlarda dikiş alım ve geçici protez yapım süresi uzayabilmektedir. Operasyon sonrası ilk günlerde uygulanan dikişlerin dokuya yaptığı bası haricinde hastalarımızın ağrı şikayeti olmamakta ve dikiş alım süresine kadar geçen süre konforlu olmaktadır.

İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir ?

Uygulandığı bölgede kemik yıkımını durdurmaktadır.

Tek ve çoklu diş eksikliklerinde komşu dişlerin kaplanmasının önüne geçilmektedir.

Hareketli protezlerin tutuculuğunu ve fonksiyonelliğini arttırmaktadır.

Kaybedilen çiğneme fonksiyonu hızlı bir şekilde yerine koymaktadır.

Ağız bakımını düzenli yapıldığı durumda ömür boyu kullanılmaktadır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Alper Süer

Dt. Alper SÜER, 1972 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1990 yılında Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 1995 yılında başarıyla tamamlayarak ''Diş Hekimi'' unvanı almıştır. Mezuniyetinin ardından Bursa ve İstanbul'da kendine ait özel muayenehanesi'nde hizmet veren Dt. Alper SÜER, mesleki çalışmalarına şu an kurucusu olduğu Dentamer Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir.

2014 Yılından bu yana, özellikle 3D gülüş tasarımı üzerine çalışmalar yapmaktadır. Bu uygulamanın Türkiyedeki 2 temsilcisinden birisidir. Bu konuyla ilgili İspanya , Amerika ve Brezilyada çalışmalar yapmış ve workshoplara katılmıştır. ayrıca 2004 den beri implant ve implant üstü protezler ile uğraşmaktadır.

Etiketler
Dental implant
Dt. Alper Süer
Dt. Alper Süer
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube