Damak dudak yarıkları

Damak dudak yarıkları

Damak ve dudak yarığı, genel olarak en yaygın doğum kusurları arasında dördüncü sıradadır. Doğan her 700 bebekten birinde damak veya dudak yarığı görülmektedir.

Dudak yarığı, dudağın iki kenarının ayrık olmasıdır. Bu ayrıklık kapsamında genellikle üst çene kemikleri veya üst dişetleri bulunur. Dudak yarığı, henüz doğmamış çocuğun ana rahminde gelişimi esnasında damağın iki kenarının kavuşmamasına veya birleşmemesine bağlı olarak ağız tavanında meydana gelen bir açıklıktır. Damak ve dudak yarığı tek bir yanda (tek yanlı dudak veya damak yarığı) veya her iki tarafta (iki yanlı dudak veya damak yarığı) olabilir. Damak ve dudak ayrı ayrı geliştiği için çocukta sadece damak yarığı, dudak yarığı veya hem dudak hem de damak yarığı meydana gelebilir.

Damak veya dudak yarığı, doğumda çok erken evrelerde ortaya çıkan konjenital kusurlar ya da doğum kusurlarıdır. Yarıkların çoğunun genetik ve çevresel faktörler kombinasyonundan oluştuğu görülmektedir. Bir yarığın görülme riski, ailede bu hastalığa sahip kişi sayısı, bu hastalığa sahip akrabaların yakınlığı, bu hastalığı taşıyan kişilerin soy ve cinsiyeti ve yarıkların derecesi dâhil olmak üzere pek çok faktöre dayalıdır.

Vücudunda yarıkla dünyaya gelen bir bebek, cerrahi, ortodontik bakım ve konuşma terapisi gibi, bütünsel olarak yıllar boyu koordineli bir şekilde verilmesi gereken çeşitli farklı hizmetlere ihtiyaç duyar. Bu koordineli bakım, çocuğun genel rehabilitasyonu üzerinde birlikte çalışan çeşitli tıp branşlarından gelen profesyonellerin oluşturduğu ve damak yarığı / kraniofasiyal anomaliler üzerine çalışan bir grup tarafından hastaya sunulur.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Evren Üner

Uzm.Dr.Dt. Evren ÜNER, 04 Nisan 1970 tarihinde Bursa'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından 1992 yılında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olmuştur. İhtisas eğitimini ise yine Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapmış ve 1998 yılında Ağız, Diş, Çene Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

1998-2008 yılları arası Üner Diş Sağlık Merkezi kurucusu ve halen çalışmaktadır.1998-1999 yılları arası Diyarbakır Askeri Hastanesi'nde, 2004 yılından itibaren Özel Ortodontist Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde part time olarak çalışmaktadır.

Türk Oral ve Maksillofasiyel Cerrahi Derneği, Türk Ağız ve Çene Birliği, Klinik Ortodonti Derneği üyesidir.

 

Etiketler
Çocuklarda
Uzm. Dr. Dt. Evren Üner
Uzm. Dr. Dt. Evren Üner
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube