Çoğul gebelik ve riskleri

Çoğul gebelik ve riskleri

çoğul-gebelik

Birden daha çok sayıda var olan yumurta hücresinin, yine sayıca aynı olan sperm hücresi tarafından döllenme olayı ile ifade edilebilir. Böyle bir çoğul gebelikte farklı yumurtada döllenmiş olunacağı için ayrı yumurta çoğul gebelikleri olarak söz edilir. Çoğul gebelik ismi ile ifade edilecek gebeliklerin üçte ikilik bir kısmı farklı yumurtada döllenen ikiz gebelikleri ifade etmektedir.

Bir diğer çoğul gebelik öyküsü de tek bir yumurta hücresinde döllenmiş olan yumurta gelişimi esnasında bölünür ve sonrasında yeni embriyolar oluşabilir. Tıpta bu durum çok daha az olmakla beraber tek yumurta ikizlerini ifade eden açılımdır. Bütün gebelikler oranlandığı zaman bu tip bir çoğul gebeliğin olma ihtimali % 1lerdedir. Riskli gebelikler arasında ismi geçer ve incelemeye alınabilir.

Çoğul gebeliğin oluşmasına neden olabilecek risk faktörleri nelerdir?

Ailede var olan çoğul gebelik öyküsü

Daha ileri yaşlarda gebe kalan annelerde daha fazla görülür

Daha önceden doğurma sayısının dörtten fazla olması. Dördüncü gebelikte sonra çoğul gebelik ihtimali artabilmektedir.

Toplumsal bir takım nedenler; Afrika gibi bazı ülkelerde çoğul gebelik çok daha yaygın olabilmektedir.

Aşılama, ilaç tedavisi, tüp bebek tedavisi gibi tedavilerle müdahale edilmiş girişimlerden elde edilen gebeliklerde risk çok daha fazladır. Özellikle tüp bebek tedavilerinde gebelik zor elde ediliyorsa embriyo birden fazla enjekte edilecek ve çoğul gebelik ihtimali fazla olacaktır.

Çoğul gebeliklerde anne için gebelik ve doğum süreci zorlu olur;

Birden fazla bebeği karnında taşıyan anne için kilo alma eğrisi daha yukarılarda olacak ve buna bağlı olarak sıkıntılar katlanacaktır. Daha çok gebelik boyunca 20 kiloya varan alımlar gerçekleşeceği için gebelik daha zor geçecektir.

Hamilelikte büyük sıkıntılara neden olan bulantılı dönem çoğul gebelerde daha yoğun geçer ve bu süreç kadınları daha çok zorlar.

Aneminin daha yaygın görülmesi de sayılabilecek zorluklar arasındadır. Çünkü vücut her açıdan daha fazlasına ihtiyaç duyacak ve buna bağlı olarak anemi açığa çıkabilecektir.

Düşük ihtimali, kanama yaşanması, erken doğum, sezaryen ile doğum, tansiyon problemleri gibi istenmeyen durumlarda çoğul gebeliklerde çok daha yaygındır.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Serdar Koç

Etiketler
Çoğul gebelik sakıncaları nelerdir
Op. Dr. Serdar Koç
Op. Dr. Serdar Koç
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube