Çocuklarımızın ilk diş hekimi tecrübesi

Çocuklarımızın ilk diş hekimi tecrübesi

Şüphesiz her annenin hayatta en önemli, en öncelikli varlığı çocuklarıdır. Annelerin en önem verdikleri konu ise, çocuklarının daha sağlıklı olmaları, hayata daha sağlıklı başlamalarıdır.
Biz diş hekimleri için de çocuk hastalarımız değerlidir. Çünkü ilk doktor deneyimleri, çocukların ileriki yaşları için çok önemlidir. Eğer ilk deneyim başarılı sonuçlanmışsa, artık hayat boyu kimse diş hekiminden onu korkutamaz!
Bizler de bunun bilincinde olarak çocuklara daha farklı yaklaşırız.
İlk diş hekimi ziyareti (eğer öncesinde herhangi bir ağız, diş sağlığı problemi oluşmamışsa) 5 yaş olarak önerilmektedir. Ancak çocuğun uyumuna göre daha öncesi de olabilir. Bu dönemde çocuklara koruyucu diş tedavileri uygulanır ve çürük oluşumu büyük ölçüde engellenir.
Mutlaka her çocuk ilk deneyiminde tedirgindir, bu sebeple ilk ziyaretlerde önce onu tanımayı, onun da bizi tanımasını sağlarız. Onu bizden korkmaması gerektiğine inandırırız ve canlarını acıtmayacağımız konusunda güvenlerini kazanırız.
Bu aşamada ailenin de bizimle işbirliği içinde olması ve bizi desteklemesi çok önemlidir. Aileden beklediğimiz en önemli davranış, hiçbir zaman çocuklarını doktordan ve iğneden korkutmaması ve doktorları bir ceza yöntemi olarak kullanmamalarıdır. Aksine doktorların onları iyileştirmek için var olduğunu, onlara iyilik yaptıklarına inandırmaları gerekir.
Tanışma seansından sonra onlara aletlerimizi tanıtırız, çünkü her çocuk kullanılan aletlerin nasıl olduğunu, ne işe yaradığını bilmek ister. Onları, kullandığımız aletlerin onların canını yakmayacağına ikna ettikten sonra basit uygulamalar yaparak muayenemize başlarız. Eğer her hangi bir diş hastalığı yoksa, koruyucu uygulamalar yaparız, bu uygulamalar hem onun kabul edebileceği basit uygulamalardır, hem de çürük oluşumunu büyük ölçüde engeller. Koruyucu uygulamalar dışında, dolgu gibi tedavi yöntemleri uygulanacaksa, basit tedaviden komplike tedaviye doğru bir tedavi planlaması yapılır. Bu seansların daha kolay yapılması için tedavi süresince çizgi film izletilmesi, onların ödüllendirilmesi, ve tedaviye dahil edilmesi gibi yöntemler uygulanabilir.
Bu süreçte çocuklara doğru fırçalama eğitimi, fırçalamanın ne kadar önemli olduğu konularında onları sıkmadan küçük bir eğitim verilir. Ailenin de bu eğitimleri evlerinde desteklemesi çok önemlidir.
Mutlaka, hekimin tavsiye ettiği şekilde 3-6 aylık periyotlarla kontrol ziyaretleri yapılmalıdır.
Korkusuz ve çürüksüz günler dileğiyle…

 

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Beste Gündüz Uysal

Dt.Beste Gündüz Uysal, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başlamış olduğu eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Dt. Beste Gündüz Uysal, İstanbul'da bulunan Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nde Hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Diş fırçalama
Dt. Beste Gündüz Uysal
Dt. Beste Gündüz Uysal
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube