Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler: çok basit bir test hayatınızı değiştirebilir

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler: çok basit bir test hayatınızı değiştirebilir

Kısa veya uzun vadede çocuk sahibi olmak genellikle her evli çiftin arzusu. Pek çok çift evliliğin ilk yıllarında bu konuya pek kafa yormazken, ileriki zamanlarda çocuk istemleri olduğunda karşılarına çıkabilen problemler ile oldukça zor ve stresli bir döneme girebiliyorlar.

Ülkemizde her ne kadar son yıllarda bilgi düzeyinin artması ile bu durum değişse de toplumda genel olan yaklaşımın çocuk sahibi olamayan bir çiftte önce kadının sorgulanmasıdır. Erkeğe bağlı nedenler kısırlığın yaklaşık %50 sini oluşturmaktadır ve çok basit bir sperm testi ile bu nedenlerin büyük bir kısmını tespit etmek mümkündür. Hatta bu test ne kadar erken aşamada yapılır ise, problemin ciddiyetine göre çözüm de o kadar başarılı olabilecektir. Semen analizi olarak da adlandırılan bu test sonucu gebelik oluşturacak kalitede spermlerin sayıca azlığı veya yokluğu durumunda belirlenecek tedavi seçenekleri ile, çiftleri uzun süreler beklenti içerisinde bırakacak ve zaman bağlı kadına ait faktörlerin de oluşması ile başarının düşmesine neden olacak yaklaşımların da önünce geçilebilmektedir.

Semen analizi hakkında bilinen yanlışlar:

1)- İlişki sırasında boşalıyorsam ve meni mevcut ise sperm üretimimde bir problem yoktur. (yanlış)

Meninin varlığı, semenin varlığı veya sperm üretildiği anlamına gelmez. Bazı örneklerde hiç sperm görülmeyebilir, bu durumun dışarıdan gözlem ile anlaşılması mümkün değildir.

2)- Geçmişteki partnerimle/eşimle bir gebelik öyküm var. Spermlerim ile ilgili bir problemim yok. (yanlış)

Çocuk isteği olmadığı dönemlerde oluşan bir etken ile sperm parametrelerinizde ciddi değişiklikler yaşanmış olabilir. Geçmiş yıllara ait gebelik veya (istemli/istemsiz) düşük hikayeleri sizin spermlerinizde bir sorun olmadığı anlamına gelmez.

3)- Evli değilim. Bu testi evlendikten sonra çocuk isteğim olduğunda yaptırmam daha mantıklı. (yanlış)

Semen analizi çok ucuz ve basit bir testtir ve üreme çağına gelmiş her erkeğe uygulanabilir. Pek çok erkek bu testi yaptırmadan öncelikle kendiliğinden bir gebelik oluşmasını bekler. Ancak kendinde spermle ilgili herhangi bir kuşkusu varsa örneğin çocuk yaşta testislerinin kasıklarında kalması nedeniyle operasyon geçirmişse 1 yıl beklemeden analiz yaptırmalıdır.

4)- Geçmiş dönemde yaptırdığım semen analizlerinde hiç sperm hücresi görülmedi. Çocuk sahibi olma ihtimalim hiç yok. (yanlış)

Semen örneğinizde hiç sperm hücresi görüşmemiş olsa bile bu yumurtalıklarınızda sperm üretmediğiniz anlamına gelmez. Yumurtalıklarınıza gerçekleştirilebilecek bir mikrocerrahi operasyon ile alınan doku örnekleri incelenebilir ve bulunan sperm hücreleri tüp bebek tedavilerinde kullanılarak çocuk sahibi olabilirsiniz.

5)- Bir sperm analizi yapıldı ve hiç sperm hücresi görülmedi. Bir daha sperm analizi yaptırmama gerek yok. (yanlış)

Sadece 1 sperm analizinde hiç sperm görülmemesi bir daha asla sperm görülmeyecek anlamı taşımaz. Mutlaka farklı zamanlarda en az 2 kez daha sperm tahlili yaptırmak gerekir.

6)- Boşaldığımda ürettiğim meni miktarı az. Muhtemelen sperm üretimimde bir problem var. (yanlış)

Meni miktarı pek çok parametreye göre değişmekle birlikte 1.5 ml ve üzeri arasındaki miktarlar normal kabul edilir. Ayni durum semen analizi sırasında verilen örnek için de geçerlidir.

7)- Sperm analizi standart her yerde aynı düzeyde değerlendirilebilen bir testtir. (yanlış)

Sperm analizi bakan kişiye bağlı olarak değişkenlik gösterebilen ve standardizasyonu oldukça zor olan bir testtir. Dolayısıyla sperm analizi basit gibi görünse de bu konuda uzmanlaşmış klinikler veya laboratuvarlarda yaptırılması gerekir.

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu

 

 

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Emre Bakırcıoğlu

Etiketler
Semen analizi nedir
Op. Dr. Emre Bakırcıoğlu
Op. Dr. Emre Bakırcıoğlu
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube