Çin işi, torna işi…implantı nasıl neye göre seçmeli?

Çin işi, torna işi…implantı nasıl neye göre seçmeli?

Son dönemde ortaya çıkan “kemik eriten implant” yalnızca haber ve magazin gündemine oturmadı aynı zamanda hali hazırda implant sahibi olan ve de implant yaptırmayı planlayan hasta nüfusunun da aklında pek çok soru işaretinin ortaya çıkmasına sebep oldu. Bu makalemizde sıkça sorulan: İmplant nedir? İmplant tedavisi güvenli midir? İmplant seçimi nasıl yapılmalıdır? Sorularına cevap vermeye çalışacağız.

İmplant nedir?

Bir “implant”ın güvenli olup olmadığı, nasıl ve neye göre seçilmesi gerektiğinin tartışılmasından önce “implant”ın ne olduğu sorusuna açıklık getirmekte fayda olduğuna inanıyorum. İmplant; herhangi bir nedenden dolayı kaybedilen organların, fonksiyon ve görünüşünü tekrar kazandırmak amacıyla kişinin vücuduna uygun olan malzemeler kullanılarak yapılan materyallerin genel adıdır. Çok çeşitli implant tipleri mevcuttur: göz, kulak, yanak, çene, meme, diş kökünü taklit eden (diş implantları)…Bu nedenle aslında “implant yerleştirmek” bir “tekniği” ifade eder. Oysa ki diş hekimleri olarak tecrübelerimiz bize göstermektedir ki “implant” sözcüğü hastalar tarafından çoğunlukla “özel isim” olarak algılanmaktadır. Bir başka şekilde ifade edecek olursak “araba” kavramı pek çok markayı kapsayan genel bir terimdir, ancak siz bu kavramın içini bir marka ile doldurduğunuzda “Mercedes, BMW, Fiat, Renault vs.” artık bahsettiğiniz “belli bir markaya ait araba” olur. Aynı durum “implant” için de geçerlidir. “İmplant” genel bir isimdir. Ancak “araba” satın alırken “belli bir marka/markalar tercihi” yapmak yönündeki hassasiyet, ince eleyip sık dokuma hastalarca “implant” yaptırırken gösterilmemektedir. Hastaların elbette tüm implant markalarını ya da bu markaların birbirlerine olan üstünlüklerini ya da eksik yönlerini bilmeleri beklenemez. İlk olarak “hekime güven” esastır. Bununla birlikte hastanın da bir takım sorumlulukları ve araştırması gereken noktalar mevcuttur.

İmplant tedavisi güvenli midir?

Her ne kadar ülkemizde “diş implantları”nın adı son yıllarda sıkça duyulmuş olsa da güvenilirliği kanıtlanmış olup yaklaşık 30 yıllık bir geçmişe sahiptir. Pek çok diş implant çeşidi olup günümüzde en sık kullanılanlar “kemik içi” diş implantlarıdır.

Diş implantları vücutla uyumluluğu çok yüksek “titanyum” materyalinden yapılır. İmplant tedavisi doğru yapıldığında oldukça güvenilir, minör cerrahi bir işlemdir. Aynı zamanda başka dişlere hiç zarar vermeden kaybedilen dişin estetik ve fonksiyonunu yerine koyabilen tek diş hekimliği tedavi yöntemidir.

İmplant tedavisinin faydaları nelerdir?

Sizlere doğal dişinize yakın en iyi çözümü sunar.

Oldukça uzun dönemli bir çözümdür. İyi bir bakımla 10 yıldan uzun süre kullanılabilmektedir. Hatta pek çok implant firması 10 sene osseointegrasyon garantisi vermektedir.*

Hareketli protetik tedavi  (takmalı çıkarmalı protez) gerektiren hastalarda bile sabit protetik restorasyon imkanı sunar.*

Alveolar kemiğin (çene kemiğinin) korunmasına yardımcı olur.

Dişlerin yeniden açılandırılarak olası kapanış bozukluklarının giderilmesine yardımcı olabilir.*

Tükürük kontrolünün sağlanmasına faydalı olarak daha konforlu bir konuşma yaratır.

Hareketli protezde kaybedilen tat algısının yeniden kazanılmasını sağlar.

Diğer tedavi yöntemlerine göre uzun dönem başarısı daha yüksek olarak görülmektedir.

İmplant seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Öncelikli olarak bilgi ve becerisine güvendiğiniz bir hekimi seçiniz.

Hekiminiz birden fazla implant markası kullanıyor ise bu markalar arasındaki farkı, birbirlerine göre avantaj ve dezavantajlarını mutlaka sorunuz.

Hekiminizin size önerdiği markanın resmi web sayfasını ziyaret ederek, kaç yıllık bir marka olduğunu, referanslarını araştırınız. Aynı zamanda hekimin önerdiği markanın Türkiye dağıtıcısının da resmi web sayfasını ziyaret ederek firmanın referanslarını inceleyiniz.

Markanın CE ve FDA belgesini araştırınız. Yapılacak olan implantın en az CE belgesine sahip olması gerekmektedir.

Hekiminize tedavi sonunda yaptığı implantın sertifikasını (Yapılan implantın boyu, çapı, markasının yazılı olduğu yapan hekim tarafından kaşelenmiş imzalanmış sertifika) verip vermeyeceğini sorunuz. Bu uzun dönemde oldukça önemlidir. İmplantınız yapmış olan hekim ilerleyen yıllarda muayenehanesini kapatabilir, taşınabilir, vefat edebilir ya da siz herhangi bir sebeple başka bir yere yerleşebilirsiniz. Herhangi bir zaman diliminde implantınız ya da implantınızda çıkabilecek üst yapı sorunlarının çözülebilmesi ancak size uygulanmış olan implantların niteliğinin bilinmesi ile mümkün olabilecektir.

İmplant kaybedilmiş doğal dişleriniz için en güzel çözümdür. Daha iyi bir çözüm ararken sağlığınızdan olmamanız dileğimle.

*Hekim kararı esastır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Dt. E. Bihter Gürler

Etiketler
İmplant kaynaşması
Doç. Dr. Dt. E. Bihter Gürler
Doç. Dr. Dt. E. Bihter Gürler
Kocaeli - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube