Cilt tipleri ve cilt bakımı

Cilt  tipleri ve cilt bakımı

Cilt bakımı, cildin çevresel toksinlerden temizlenmesi, beslenmesi amacıyla yapılır.

Güneş ışığı, kızılötesi radyasyonlar, hava kirliliği, iklim değişikliği, sigara, alkol, beslenme bozuklukları cildi olumsuz etkileyen faktörlerdir. Bu faktörler cildin hücresel bileşimini (DNA) mutasyona uğratabilir.

Cilt bakımı yaptırmak korucuyu oksidanların doğal deposunu harekete geçirerek cildin kendisini onarmasına, yeniden yapılanmasına, gözeneklerin açılarak hava almasına yardımcı olur.

Cikt bakımları cildin yapısı degerlendirilerek ek bakımlarla desteklenirse sonuçlar daha iyi olur.Yağlı, gözenekli bir cilt su bazlı nemlendiricilere ihtiyaç duyarken, kuru ciltler daha yağlı nemlendiricilere ihtiyaç duyar.

Cilt Tipleri

Normal Cilt: Görünümü şeffaf, gözenekleri kapalı, lekesiz ve problemsiz bir cilttir.Kullanılacak ürünler; süt tipi temizleyici, alkol oranı normal bir tonik ve su içerikli hafif bir nemlendiricidir.

Karma Cilt: Alın, burun ve çene yağlıdır. Yani yüzde T şeklinde bir yağlanma söz konusudur.Yağlı olan kısımlarda siyah nokta, yağ butonları, açık gözenekler bulunabilir. Yanaklardaki gözenekler genellikle kapalıdır. Kullanılacak ürünler; süt tipi temizleyici, düşük alkol içeren tonik, cildin durumuna göre nemlendiricidir.

Kuru Cilt: İnce bir üst deriye sahip, gözenekleri ufak ve kapalı cilt. Ancak yağ salgılanması normalin altında olduğu için görünümü mattır ve pul pul kalkmalar görülür. Bu tip ciltler gergindir ancak çabuk kırışmaya eğilimlidir.Böyle cilde sahip olanlar ciltlerini mezoterapiyle desteklerlerse bu süreci yavaşlatabilirler. Kullanılacak ürünler; Süt tipi temizleyici, alkolsüz tonik, yağ içerikli nemlendirici, besleyici gece kremi ve yağ depo edici maskelerdir.

Yağlı Cilt: Görünümü parlak ve yağlı, gözenekleri açık bir cilt tipidir.Gözeneklerin içi genellikle dolu, siyah noktalı ve sivilceli olabilir. Yağlı cildin akne problemini önlemek için günlük temizlik çok önemlidir.Kullanılacak ürünler; jel tipi temizleyici, alkollü tonik, su içerikli nemlendirici ile temizleyici ve sıkıştırıcı maskelerdir.

Yağlı ve Sivilceli Cilt: Sivilce, kapalı olan gözeneklerden fazla yağ salgısının dışarı çıkamayıp, birikmesiyle oluşur.Bu da siyah nokta oluşumunu artırır. Kullanılacak ürünler; antiseptik sabun, su bazlı nemlendiricilerdir.

Yağlı ve Hassas Cilt: Genişlemiş gözenekler, kırmızı lekeler görülebilir.Kaşıntı ve yanma da eşlik edebilir.. Kullanılacak ürünler; Süt tipi temizleyici, alkolsüz tonik, su içerikli hafif nemlendiricilerdir.

Olgun Cilt: İleri yaşlarda görülen cilt tipidir.Ölü hücreler birikerek cilde kalın bir görünüm verir. Yağ hücrelerinin daha yavaş çalışmaları ise derin çizgilere ve sarkmaya neden olur.Nemlendirici kullanılmazsa deri kurur ve kırışır. Kullanılacak ürünler; E vitamini içeren kremler, alkolsüz tonik, su içerikli nemlendiricilerdir.

Sadece cilt bakımı yaptırıp yaşam tarzını düzenlememek durumunda ciltten çok fazla birşey beklememek gerekir.Öncelikle yeterli su alımına dikkat edilmeli, dengeli beslenilmeli, yeteri kadar uyunmalı,sigara, alkol ve gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilmelidir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Aynur Ketene

Uzm. Dr. Aynur KETENE, 1966 yılında Ankada’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi'nde tamamlamıştır. Hemen ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1994 yılında ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı olmuştur. 1995-1999 yılları arasında Özel Sevgi Hastanesinde Yoğun Bakım Uzmanı olarak görev yapmıştır. 2000 yılında Çin’ de Beiying Üniversitesi Traditional Chinese Medicine eğitimine katılmış ve  Akupunktur Uzmanı unvanı almıştır. 2000-2014 yılları arasında 4 yıl süreyle Sağlık Bakanlığı Ankara Etlik Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde Anestezi Uzmanı olarak görev yapmıştır. 2008 yılında, Lazer epilasy ...

Etiketler
Yağlı cilt bakımı
Uzm. Dr. Aynur Ketene
Uzm. Dr. Aynur Ketene
Ankara - Anestezi ve Reanimasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube