Cilt lekelerine etkin çözüm

Cilt lekelerine etkin çözüm

Avrupa ülkelerinin aksine güneş ışınlarının getirdiği nimetlerden fazlasıyla yararlanırken cilt lekeleri  ile karşı karşıya kaldığımız  da ciddi bir gerçektir. Görünümüzü bozan bizleri rahatsız eden cilt lekeleri deri lekelenmeleri ilerleyen yaş ,hormonal genetik faktörler ilaç ve kozmetik kullanımı ve metabolik hastalıklar sebebiyle oluşabilir.Lekeler aslında vücudumuzun bize uyarısıdır. Ultraviyole ışınlarına  fazla    maruz kaldığımızın ve cildimizin zarar gördüğünün  sinyalidir.

Vucudumuzda bulunan melanosit hücreleri ultraviyole ışınlarına fazla maruz kaldığında fazla melanin pigmenti üretmeye başlar.Melanin pigmenti insan vücudunda bulunan renk pigmentidir.Cilt ne kadar fazla güneş  ışınına maruz kalırsa o kadar fazla  melanin pigmenti oluşur.Amaç güneşin ultraviyole ışınlarına karşı cildi koruyarak zarar görmesini engellemektir.Ancak aşırı güneş ışını ve ultraviyole ciltte hasarlar meydana getirir sonucunda melaninler hasarlı bölgelere birikerek lekeler şeklinde kendini gösterir.

Günümüzde cilt lekelerinden kurtulmanın çeşitli yöntemleri vardır. Bunlar Altın iğneli fraksiyonel radyofrekans, Q switch lazer, kimyasal peeling ve enzimatik maskeler gibi yöntemlerdir.Lekeler ortadan kaldırıldıktan sonra   önemli olan  lekelerin  yeniden oluşmasını engellemektir.Bunun için cilde iyi bakılmalı, düzenli olarak profesyonel ellerde cilt bakımı yaptırılıp, cildin ihtiyacı olan nem ve vitaminleri yerine koymaya gayret edilmelidir.Dermokozmetik cilt bakımı ürünleri düzenli kullanıp cilt canlı tutulmalıdır. Cildi ultraviyole ışınlarından  koruyan güneş koruyucuları kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Bütün  bakımlara rağmen melonosit hücresinin fazla melanin pigmenti üretmesi engellenemiyor ve ciltte lekeler tekrarlanıyorsa   ek olarak  , enzimatik peeling  kullanarak leke oluşumu engellenebilinir . Leke oluşumunun tüm yolları kapatıldığı zaman cilt lekelerinin yeniden ortaya çıkması engellenmiş  olur. Ultraviyole’ ışınına fazla maruz kalınan yaz aylarında ciltte  enzimatik peeling  daha fazla kullanırken, kış aylarında azaltarak kullanılması tavsiye etmekteyiz.

 Unutmayalım, en güzel giysimiz cildimizdir. Cildimize iyi bakalım.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Songül Özcan

Etiketler
Cilt lekelerini gecirme
Dr. Songül Özcan
Dr. Songül Özcan
Mersin - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube