Çene eklemi rahatsızlıklarında eklem vibrasyon analizi (jva) ve yararları

Çene eklemi rahatsızlıklarında eklem vibrasyon analizi (jva) ve yararları

EKLEM VİBRASYON ANALİZ (JVA) YÖNTEMİ İLE EKLEMDE HASAR OLUP OLMADIĞI ANLAŞILABİLMEKTEDİR 

Çene Eklemi rahatsızlıklarının tedavisi esnasında genellikle hastalardan istenen en önemli tanı yöntemlerinden birisi MR 'dır. Ancak MR çektirmek her hasta için kolay olmadığı gibi özellikle çocuklarda açık MR kullanımı tercih edilmektedir.Kliniğimizde kullanılan Eklem Vibrasyon Analiz Cihazı (JVA) ile MR çektirilmesine gerek kalmadan eklem içerisinde meydana gelen hasarın boyutu 3 dakika gibi kısa bir sürede belirlenebilmektedir. Dolayısı ile sonuç alınır alınmaz hemen akabinde tedavi aşamasına geçilebilmektedir. JVA testinde hastanın eklemlerinin üzerine birer vibrofon konulmakta ve hastanın eklemlerinden elde edilen , insan kulağının normalde duyamacağı 3 KiloHerz üzeri sesler kaydedilerek bilgisayarda değerlendirilmektedir. 

Bu sayede eklem içerisinde bir hasar olup olmadığı, varsa hasarın cinsi ve büyüklüğü gibi bilgilere ulaşılabilir. Şayet eklemde hasar yoksa doğrudan T-Scan oklüzyon analizine geçilerek disklüzyonlar kaldırılır ; bu tür hastalarımızın yaklaşık %85 'inde iyileşme olmakta , hastalardaki baş ve yüzde oluşan ağrılar hızlı bir biçimde ortadan kalkmaktadır.

Eklemlerde şayet hasar var ama ileri derecede değilse yine hastanın tedavi edilebilme şansı yüksektir. Ancak hastada ileri bir eklem harabiyetinde maalesef uyguladığımız tedavi yöntemleri başarılı olamamaktadır. JVA sayesinde tedavi olamayacak hastaların da boşa gidecek bir tedavi sürecine girmeleri bu şekilde engellenebilmektedir.  

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Serdar Gözler

Etiketler
Çene eklemi
Dr. Dt. Serdar Gözler
Dr. Dt. Serdar Gözler
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube