Çene eklemi rahatsızlıkları nasıl anlaşılır

Çene eklemi rahatsızlıkları nasıl anlaşılır

Çene eklemimiz, her gün farkına varmadan defalarca kullandığımız, sayısız kez çalışan bir eklemimizdir. Bu eklem, yüzümüzün sağ ve sol tarafında alt çene ile kafatasının, kulağın hemen önünde birleştiği yerdedir. Her çiğnememizde ve konuştuğumuzda onu kullanırız. Hatta her yutkunduğunuzda (ki ortalama üç dakikada bir keredir) onu hareket ettiririz. Bu nedenle çene eklemi, en sık kullanılan eklemler arasındadır.  

Elimizi çenemizin kulaklara doğru bitimine koyarak bu eklemleri kolaylıkla bulabiliriz. Parmağımızı ön tarafa doğru az bir miktar kaydırıp bastırarak, ağzımızı açıp kapadığımızda eklemimizi net olarak hissederiz. Bu işlem çene ekleminde bozukluk olanlarda önemli ölçüde rahatsızlık yaratır, ki zaten biz hekimler de teşhis için aynı yönetimi kullanırız.

Çene Eklem Rahatsızlığı Nasıl Hissedilir?

Her yutkunmada, esnemede, çiğnemede, konuşmada ortaya çıkan batıcı ve şiddetli bir ağrı olabileceği gibi, sürekli ve donuk bir ağrı da olabilir. Ağrı, eklemin yer aldığı, hemen çene önündeki bölgede olabileceği gibi birçok yere de yansıyabilir. Ağrı, ekleme yapışan kaslarda spazm oluşturarak yüze, başa, kulağa ve çeneye yansıyabilir. Bazı kişiler migren, sinüs ve boyun ağrılarının sebebini çene eklemine bağlarlar fakat günümüz bilgisi içinde bu durumu açıklamak sanıldığı kadar kolay değildir.

Ağrının en sık odaklandığı yer kulaktır. Birçok kimse kulak ağrısı şikâyeti ve hatta kulak iltihabı kuşkusuyla kulak-burun-boğaz(KBB) hekimlerine başvurur. Kulak ağrısı ile birlikte işitme kaybı ve kulak zarında bir bozukluk yoksa hekim ağrının kaynağı olarak çene ekleminden kuşkulanır.

Ağrının yanında eklemin yol açtığı bazı şikayetler de vardır. Ağız iyice açıldığında bazı kimselerde ‘çıt’ diye bir kayma açılma sesi duyulur. Ağız açık şekilde kilitli kalabilir veya rahatsızlığın ileri dönemlerinde ağzın açılması iyice kısıtlanabilir. Birçok kimse kulaklarında çınlama hisseder, bu çenenizi çok sıktığınızda hissettiğiniz çınlama gibidir. Bu şikâyetler olduğunda derhal bir çene uzmanına başvurmak gerekir.

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Evren Üner

Uzm.Dr.Dt. Evren ÜNER, 04 Nisan 1970 tarihinde Bursa'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından 1992 yılında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olmuştur. İhtisas eğitimini ise yine Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapmış ve 1998 yılında Ağız, Diş, Çene Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

1998-2008 yılları arası Üner Diş Sağlık Merkezi kurucusu ve halen çalışmaktadır.1998-1999 yılları arası Diyarbakır Askeri Hastanesi'nde, 2004 yılından itibaren Özel Ortodontist Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde part time olarak çalışmaktadır.

Türk Oral ve Maksillofasiyel Cerrahi Derneği, Türk Ağız ve Çene Birliği, Klinik Ortodonti Derneği üyesidir.

 

Etiketler
Çene eklemi hastalıkları
Uzm. Dr. Dt. Evren Üner
Uzm. Dr. Dt. Evren Üner
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube