Çene eklemi rahatsızlıkları

Çene eklemi rahatsızlıkları

Çene eklemi rahatsızlıkları günümüzde bir çok kişiyi etkileyen; ağız açmada kısıtlılık, kulağa yansıyan ağrılar, yemek yeme esnasında eklemden gelen sesler, baş ağrıları, çiğneme esnasında eklemde yorgunluk ve şişlik hissi, ağız açma sırasında çenede simetrik olmayan açılış yolu gibi şikayet ve bulgularla karakterize bir durumdur.

Eklem rahatsızlıkları yapısal ve anatomik kaynaklı olabileceği gibi sonradan da kazanılabilir. Çeneye alınan darbe (travma), dişlerin kapanış ilişkisindeki bozukluklar, diş sıkma ve gıcırdatma, oluşan diş eksiklikleri, stres, osteoartrit ve romatoid artrit gibi sistemik hastalıklar çene eklemi rahatsızlıklarına neden olmaktadırlar.

Çene eklemi ile ilgili hastalıkların teşhis ve tedavisi için Ağız-Diş ve Çene Cerrahisi uzmanları tarafından yapılacak muayene, panoramik grafi ile yapılacak tüm diş ve çene yapılarını içeren sert dokulara yönelik radyolojik tetkik ve eklem içi yumuşak dokular için çekilen MR görüntüleme önem taşımaktadır.

Çene eklemi rahatsızlıklarında tedavi için rahatsızlığa neden olan bölgesel etkenlerin düzeltilmesi ( gerekli diş tedavileri), çene eklemine gelen aşırı kuvvetlerin eliminasyonu için dental plak uygulaması, diskle ilgili bozukluklarda artrosentez olarak adlandırılan eklem içi enjeksiyonlar uygulanmaktadır. 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Mustafa Çankaya

Dr. Dt. Mustafa Çankaya
Dr. Dt. Mustafa Çankaya
Trabzon - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube