Çene eklemi hastalıkları

Çene eklemi hastalıkları

Toplumda oldukca sık rastlanan cene eklemi hastalıklarının belirtileri; kulağın hemen on bolgesinden gelen ses, ağız acmada zorluk, cene hareketleri esnasında ağrı ve kısıtlılık şeklindedir. Bu hastalıkların nedenleri arasında pek cok faktor sayılabilmekle beraber, en onemli yeri tutan, travma diye isimlendirdiğimiz ekleme gelen aşırı yuktur. Bu hastalıkların teşhis ve tedavisi cok yonlu bir yaklaşımı gerektirmektedir. Detaylı bir muayeneyi takiben, radyolojik goruntuleme yontemlerinden de yararlanılarak teşhise varılır.
Şupheli durumlarda tıp doktorları ile de konsultasyona gidilmektedir. Teşhis konduktan sonra, sebepler ve suresi uzerinde durulur ve bir tedavi planlaması yapılır.

Tedavide; ilac tedavisi, fizik tedavi ve okluzal tedavinin bircok şekli tek başına veya birlikte uygulanır. Okluzal tedavi, ağıza uygulanan okluzal splint olarak isimlendirilen bir aparey ve dişlerin karşılıklı ilişkilerinin duzenlenmesine yonelik uygulamaları ifade etmektedir ve diş hekimi tarafından uygulanmaktadır. Tedavi, 2 aydan 6 aya kadar uzayabilen bir donemi gerektirebilir. Bu durum hastaya izah edilir ve belli aralıklarla kontrole
cağırılarak takibe alınır.

Diş hekiminin yanı sıra, hem teşhis hem de tedavi acısından bazı hastaların kulak burun boğaz uzmanları, fizik tedavi uzmanları, psikiatrist gibi tıp doktorlarına da yonlendirilmeleri gerekebilmektedir.

Hastanın rahatsızlığı cok basit bir sebepten kaynaklanabilip ilerleme gostermeden kolayca cozumlenebileceği gibi, olay uzadıkca ve mudahale geciktikce, tedavi, hasta ve hekim acısından daha komplike ve sorunlu hale gelebilmektedir. Bunun aksine hasta cok ciddi bir rahatsızlığı olduğunu duşunurken bu cok onemli bir bulgu olmayabilir. Bu sebeple cene eklemi hastalığı olduğu duşunulen kişilerin bu konuda uzman bir hekim tarafından değerlendirilmeleri onerilmektedir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Ülkü Koloğlu

Dt. Ülkü KOLOĞLU, 1967 yılında İstanbul'da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Dt. Ülkü KOLOĞLU, mesleki çalışmalarına 1998 yılından bugüne İstanbul Anadolu Yakası'nda bulunan İmpladent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde Klinik Yöneticisi olarak devam etmektedir.

Etiketler
Çene darlığı
Dt. Ülkü Koloğlu
Dt. Ülkü Koloğlu
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube