Braketlere genel bakış

Braketlere genel bakış

Diş hekimleri ve ortodontistler, çocuklar ve yetişkinlerde eğri, çapraşık veya yerine tam oturmamış dişleri düzeltebilir. Travmatik oklüzyon (diş hekimliğinde tedavi edilen üçüncü majör hastalık), yetişkinlerde diş hastalığına ve buna bağlı olarak diş kaybına neden olan temel bir faktördür. Diş, diş kavisine tam oturmadığında komşu dişlere göre ısırma kuvvetinin çoğunu emerek vaktinden önce gevşemeye başlar. Diş hekimleri bu noktada ortodontik problemlerin incelenmesine zaman ayırarak maloklüzyon durumuna dair doğru bir tanı koyulmasını sağlamak amacıyla belli vakalarda dişlerin kalıbını veya araştırma modelini çıkarır.

Alt ön dişlerde çapraşıklık, yirmilik dişler olsun veya olmasın, yaşam boyu süren yaygın bir problemdir. Bu durum, kaba yiyecekler tüketen ilk çağ insanlarında, dişin ısırma fonksiyonunu gerçekleştiren yüzeyinin aşınmasını tolere etmek için ön dişlerimizin genetik olarak ileri doğru hareket edecek şekilde programlanmasından kaynaklanmaktadır.  Isırma yüzeyleri aşındıkça dişler arasındaki mesafe artar ve bu mesafeler kendi kendine kapanmadığında aralara yiyeceklerin kaçmasına ve dişetlerinin tahriş olmasına neden olur.

Günümüzün modern insanı bin yıl önceki iri ve kaba gıdaları tüketmiyor olabilir ancak dişlerimiz öne doğru ilerlemeye devam ediyor. Bu da dişlerde yıllar boyu yavaş yavaş ancak kademeli olarak ilerleyen çapraşıklık meydana getiriyor.

Birçok insanın alt ön dişleri, üst ön dişlerinin içine doğru ısırma gerçekleştirir. Bir ya da birkaç alt ön diş, diş kavisinin dışına itilmeye başladığında da yukarı kavisteki karşı dişlere daha sert şekilde basmaktadır.

Zamanla üst dişler de yine öne doğru itilmeye başlar ve buna bağlı olarak dişeti hastalığına daha açık sevimsiz bir gülüş ortaya çıkar. Bu durum 50 yaşın üzerindeki pek çok kişide görülür. Ancak doğru teşhis ve erken tedavi ile bu rahatsızlığın önüne geçilebilir. Bu problemlerin tedavi edilmesi, yıllar boyu dişin aldığı tahribat arttığında son derece güç hale gelebilir.

Gelişmiş modern ortodonti, böyle durumlarda takıp çıkartılabilir ve üstelik hemen hemen hiç görünmeyen şeffaf braketler sunmaktadır. Aktif tedavi sonrası bu durumun tekrar nüksetmesini önlemeye yönelik pek çok yeni teknik de söz konusudur.

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Mert Börü

Dt. Mert BÖRÜ, 1970 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini tamamlayarak 1994 yılında Diş Hekimi unvanı almıştır.  

1990-1994 yılları arası çeşitli klinik ve muayenehanelerde staj,1994-1995 yılları arası askerlik görevini İzmir Foça Jandarma Komando Okulu Revirinde Diş Tabibi olarak tamamlamıştır. 1996-2003 yılları arası İstanbul’da muayenehanesi'nde görev yapmış olan Dt. Mert BÖRÜ, 2003 yılından itibaren Özel Ortodontist Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir. Ayrıca evli ve bir çocuk babasıdır.

 

Etiketler
Diş eti
Dt. Mert Börü
Dt. Mert Börü
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube