Bradikardiler nelerdir, neden olur ?

Bradikardiler nelerdir, neden olur ?

Kalbin normalden daha az kasılması ile sonuçlanan aritmilere bradikardi adı verilir.

Bradikardiler genellikle ya kalbin kasılması için gerekli elektriksel uyarıyı oluşturan düğümün (SA düğümü) normalden az uyarı oluşturması veya normal sayıda uyarı oluşturulsa bile bu uyarıların ileti yollarının her hangi bir yerinde bloke olması sonucu oluşur. Bu tip aritmiler bayılmaya neden olmadıkları sürece fazla bir rahatsızlığa neden olmazlar. Bazı bradikardi tipleri şunlardır:

 1- Sinüs bradikardisi:

Normal olarak antreman yapan sporcularda gözlenen bir bradikardidir. Ancak dakikada 35 atımdan daha fazla yavaşlamaya neden olan SA nod bozukluklarında bulgu verebilir ve tedaviye ihtiyaç gösterir.

2- Sinüs Duraklaması:

SA düğümünün belli zamanlarda uyarı çıkarmayı durdurması ile oluşur. Bu duraklamalar bir kaç saniye sürebilir ve genellikle bayılma ile sonlanır.

3- AV blok:

SA düğüm tarafından oluşturulan uyarıların hepsinin kalbin vücuda kan pompalayan karıncıklarına geçmemesi sonucu oluşan bradikardilerdir. Tam (uyarıların hiçbiri geçmez) veya kısmi bloklar (örneğin iki uyarıdan biri geçer) şeklinde olabilir.

Kalbin dakikadaki kasılma sayısının normalden daha fazla olması ile sonuçlanan aritmilere taşikardi adı verilir. Taşikardiler atriyal ve ventriküler taşikardiler olarak ikiye ayrılır. Kalıcı atriyal taşikardiler genellikle kalbin dokulara gönderdiği kan miktarını bozmadığı için kalıcı ventriküler taşikardilerden daha az tehilikelidir. Kalıcı ventriküler taşikardiler ise sıklıkla ani çöküşler ve ölüme neden olabilirler.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sedat Köse

Prof. Dr. Sedat KÖSE, 1966 yılında Yozgat'da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimlerini Aydın, Hakkari ve Konya'da bitirdikten 1984 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nden mezun olmuştur. Gülhane Askeri Tıp Akadamisi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında Hv.Tbp.Tğm. rütbesiyle tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997 yılında Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Elektrofizyoloji ve Aritmi Anabilim Dalında yapmış ve Kardiyoloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında; 1991-1993 yılları arasında Balıkesir 9. Ana jet Üs Komutanlığında uçuş hekimi olarak, 1997 yılında Hollanda Maastricht ve Belçika Aalst şehirlerinde bulunan akademik hastanelerde gözlemci olarak çalışmıştır. 2001 yılında ülkemizde ilk Atriyal Fibrilasyon Ablasyon işlemini gerçekleştirmiştir ve 2009 yılında Profesör unvanını alan Prof. Dr. Sedat Köse, aynı zama ...

Etiketler
Kalp sağlığı
Prof. Dr. Sedat Köse
Prof. Dr. Sedat Köse
Ankara - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube