Boyun fıtığı belirtileri

Boyun fıtığı belirtileri

Boyun Fıtığı Nasıl Oluşur ? 
Kafa tabanından itibaren 7 adet omur cisminden oluşur. Her omur cisminin ortasında, beynin devamı olan omurilik bulunur. Vücudun çeşitli yerlerinden beyine dönen duyular veya beyinden vücuda dağılan emirler omurilik içinde seyreder. Boyun bölgesinde her omur cismi hizasından çıkan sinirlerde kola ve sırta yayılarak, bu bölgelerin duyu ve hareketini sağlar. Omurgalar arası yastıkçık dediğimiz disk dokusunun dış kısmı (anulus fibrosus) ve iç kısmı (nucleus pulposus ) bulunur. Jelatin kıvamındaki iç kısmın , daha kuvvetli bir bağ dokusundan oluşan dış kısmı yırtarak omurilik ve sinirlere bası yapması sonucu boyun fıtığı ortaya çıkar.

Boyun Fıtığı Belirtileri 
Hastalar tek taraflı koluna doğru yayılan bir ağrıdan şikayet ederler.Ağrı parmak uçlarına kadar yayılır ve uyuşma ile beraber olabilir.Ağrının yayıldığı kolda kuvvet kaybı olabilir.Hastalar ellerine aldıkları ağır cisimleri yere düşürmekten şikayet ederler. Ağrı özellikle gece uykuda aşırı derecede artar. Eğer bası daha da ilerlerse yürüme güçlüğü ve dengesizlik de oluşur. Kişi idrarını ve dışkısını tutamaz hale gelir.

Boyun Fıtığı Teşhisi 
Kesin teşhis için MR çektirilir.MR'ın olmadığı yerlerde tomografide iş görebilir.Ancak MR varsa tercih edilmelidir.

Boyun Fıtığı Tedavisi
A- Sadece ağrı varsa: ilaç tedavisi + istirahat + yüzme 
B- Ağrı ve uyuşma varsa: Fizik tedavi     
C- Güç kaybı varsa: Ameliyat 

Boyun Fıtığı Ameliyatı 
Boyun ameliyatları gelişen teknoloji ile oldukça kolaylaşmıştır. Artık boynun ön tarafından ufak bir kesi ile girilerek fıtığa ulaşılmakta, ameliyat otuz-kırk dakika sürmektedir. Hasta ameliyattan iki saat sonra ayağa kaldırılır, aynı gün içinde de taburcu edilir. Mikrocerrahi ile yapılan bu ameliyatlarda sakat kalma felç olma riski hemen hemen yok gibidir. Hasta bir hafta on gün içinde işe dönebilir.

Kesinlikle Beklenmemesi Gereken Durumlar
- Yürüme bozukluğu
- Elden cisimleri düşürme
- Dengesizlik
- Gece uyandırıcı ağrı
- Kol kaslarında erime

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Bahattin Uçar

Etiketler
Boyun fıtığı ameliyatı
Op. Dr. Bahattin Uçar
Op. Dr. Bahattin Uçar
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube