Botox : yalnızca ehil ellere teslim edilmesi gereken bir işlem.

Botox : yalnızca ehil ellere teslim edilmesi  gereken bir işlem.

Botox birçok kişi tarafından düşünüldüğü gibi yüzün şişmesine neden olan bir uygulama değil sadece mimik kırışıklıklarını gideren bir uygulamadır. Doğru ve dozunda kullanıldığında etkili, güzel sonuçlar elde edilir.

Botox, Clostridium Botulinum isimli bakterinin ürettiği toksinden elde edilen bir ilaçtır. Bu toksin kasın kasılmasını azaltarak veya engelleyerek o kasın deride yaptığı kırışıklığı engellemektedir.

Ayrıca yüzdeki bir takım oluşumların az da olsa yer değiştirmesi sağlanabilir. Örneğin, kaşı aşağıya çeken kası bloke ettiğimizde kaşlar belli bir oranda yukarı çıkar veya alına uyguladığımızda alındaki kas bloke edildiğinden o bölgedeki kırışıklar ortadan kaybolur.

Botox birçok kişi tarafından düşünüldüğü gibi yüzün şişmesine neden olan bir uygulama değil sadece mimik kırışıklıklarını gideren bir uygulamadır. Doğru ve dozunda kullanıldığında; etkili, güzel sonuçlar elde edilir ancak aşırı uygulandığında; kötü görüntüler, şaşkın bakışlar veya komik ifadeler ortaya çıkmaktadır.

Hastanın yüzündeki her türlü sorunun ya da hastanın şikayetinin botox ile çözülmesi mümkün değildir, bu yapılmaya çalışıldığında arzu edilen görüntü elde edilemez. Hastanın şikayeti dinlenmeli ve uygun çözüm önerilmelidir. Bu iş yapan kişinin diğer uygulamaları biliyor olması, hastaya uygun olan formülleri seçebilmesi ve önerebilmesi aşısından büyük önem taşır. Her daim görünür olan yüzümüz söz konusu olduğunda alanında uzman olan hekimler ile yani plastik cerrahi uzmanları ile görüşülmesini önermekteyiz.

Uygulama Alanları ve Tekrarı

Botox göz ve çevresi, alın ve kaş etrafına uygulanır. Yüzdeki bazı alt bölgelere de, örneğin dudak kenarındaki çizgilere de uygulanabilmektedir.

Boyunda botox kullanımı olabilmektedir; ancak boyun riskli bir bölgedir; uygulamanın daha aşağıya inmesi, kas problemleri gibi riskler bulunmaktadır; alınan sonuçlar ise çok tatmin edici olmamaktadır.

Botox uygulaması sonrası, bazı hastalarda daha kısa süreli bazı hastalarda ise daha uzun süreli etki görülmektedir. Etki süresine göre dört ayda bir veya altı ayda bir tekrar edilmelidir.

Öncesi ve Sonrası Yapılması Gerekenler

Botox uygulamasının gerçekleşeceği gün içerisinde ve sonrasında 24 saat süreyle alkol alınmaması gerekmektedir. Yine 24 saat içerisinde zorlayıcı hareketlerden, spordan, sauna gibi aşırı sıcak ortam ve işlemlerden uzak durulmalıdır. Kaş şekillendirme, kaş aldırma işlemleri de botox etkisini gösterdikten sonra yapılmalıdır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Erdem Tezel

Prof. Dr. Erdem TEZEL, 1966 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak 1996 yılında Plastik ve Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

2003 Yılına kadar Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ''Yardımcı Doçent Doktor'' unvanı ile görev almış, aynı yıl ''Doçent Doktor'' ve 2009 yılında ''Profesör Doktor'' unvanlarını alarak aynı üniversitede görevine devam etmiştir.

Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış ve atıfta bulunulmuş bir çok makalesi bulunan Prof. Dr. Erdem TEZEL, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Botox nedir
Prof. Dr. Erdem Tezel
Prof. Dr. Erdem Tezel
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube