Böbrek kistlerinden korkmayın! böbrek kistlerinde laparoskopik cerrahi

Böbrek kistlerinden korkmayın! böbrek kistlerinde laparoskopik cerrahi

Çoğu kişinin böbreğinde kolayca oluşabilen kistler, son yıllarda hastayı çok rahatsız etmeden konforlu bir biçimde alınabiliyor. Laparoskopik cerrahi yöntemi sayesinde hasta, birkaç gün içinde taburcu ediliyor!

Böbrekler, kanı süzerek atık maddeleri idrar şeklinde vücuttan uzaklaştırmakla görevli organlar. Bu işlev sırasında kan milyonlarca kanalcıktan geçer; atılacak bölüm mesaneye iletilirken, vücutta tutulması gereken faydalı maddeler tekrar kana verilir. Bu kanalcıklardan bazılarının tıkanması, gerisinde giderek idrarın birikmesine ve kanalların genişlemesine neden olur ve kist adı verilen patolojik durum ortaya çıkar.

Kanserle karıştırılmamalı Böbrek kistleri genellikle iyi huylu oluşumlardır ve kötü huylu hastalıklara dönüşmeleri nadirdir. Ancak aslında kanser olarak ortaya çıkan ve ilk görüntüsü itibarıyla kiste benzeyen oluşumları, karıştırmamak gerekir. Kistin kötü huylu olmasına işaret eden bazı özellikler varsa, mutlaka tedavi edilmeli ve parça ameliyatla çıkarılmalıdır.

6 cm.’den küçük kistler takip edilmeli 
Böbrek kistlerinin çoğu küçük, iyi huylu ve önemsizdir. 6 cm.’den küçük kistlerin tedavisi gerekmez. Yılda bir kez ultrasonla takip edilmeleri yeterlidir. Böbrekler kanalcıklardan oluşmuş organlar olduğu için kistler yaygın olarak görülür. 50 yaşın üzerindeki insanların yarısından fazlasında böbrek kisti bulunmaktadır.

6-7 cm.’den büyükleri çıkarılmalıYaklaşık 6-7 cm. civarındaki kistler büyük kabul edilebilir ve böbreğe baskı yaparak organın çalışmasını bozabilir. Kistler nadiren böbrek damarına baskı yaparak hipertansiyona da yol açabilir. Bu durumlarda, kistin kendisi kötü huylu olmasa bile, böbreğe zarar vermesi ihtimali nedeniyle çıkarılmaları gerekir.

Laparoskopi cerrahi yöntemi 
Böbrek kisti ameliyatları günümüzde hemen hemen bütün böbrek ameliyatları gibi sıklıkla laparoskopik olarak yapılmaktadır. Eskiden uygulanan böbrek kistini iğneyle boşaltma şeklindeki girişimler, kistin kısa süre içerisinde tekrarlaması nedeniyle artık günümüzde neredeyse terk edilmiştir. Laparoskopik kist ameliyatında anestezi altında ve ameliyathane şartlarında hastanın cildine üç adet 0.5 cm.’lik kesi yapılarak ince aletlerle içeri girilir ve kistin içeriği boşaltılarak kist duvarı çıkarılır. Duvar tamamen çıkarıldığı için aynı kistin tekrar etme olasılığı bulunmaz. Ancak hastanın bünyesinde kist oluşmasına meyil olduğu durumlarda yeni kistler oluşabilir ve gerekirse aynı şekilde tedavi edilebilirler.

Ameliyat sonrası hasta bir günde taburcu edilebiliyor  Laparoskopik ameliyatlarda nekahat dönemi hasta için genellikle çok rahattır. Vücutta büyük bir cilt ve daha da önemlisi kas kesisi olmadığı için hasta ameliyattan bir veya iki gün sonra taburcu olabilir. Laparoskopik böbrek ameliyatları karından yapılabildiği gibi bel bölgesinden doğrudan böbreklerin olduğu alana ulaşılarak da yapılabilir. Hangi yöntemin uygulanacağı, kistin böbrekteki konumuna ve cerrahın deneyimine göre değişmekle birlikte, belden yapılan laparoskopik teknikte karın havayla şişirilmediği için karın içindeki gerginliğe bağlı ağrı daha az olmakta, ameliyat sonrasında hastalar kendisini daha konforlu hissetmektedir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Alper Başakcı

Op. Dr. Alper BAŞAKCI, 1971 yılında Uşak'ta doğmuştur. Lise öğrenimini 1988 yılında Gaziantep Fen Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1995-2000 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2001-2004 yılları arasında Bulancak Devlet Hastanesi'nde, 2004-2005 yılları arasında Banaz Devlet Hastanesi'nde, 2005-2013 yılları arasında Ordu Devlet Hastanesi'nde, 2013-2014 yılları arasında ise Giresun Ada Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Alper BAŞAKCI, mesleki çalışmalarına 2014 yılından beri Denizli Cerrahi Hastanesi'nde devam etmektedir. Op. Dr. Alper BAŞAKCI, EAU, Türk Üroloji Derneği Batı Karadeniz Şubesi, Üroonkoloji Derneği ve Endoür ...

Etiketler
Böbrek kistlerinde tedavi
Op. Dr. Alper Başakcı
Op. Dr. Alper Başakcı
Denizli - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube