Beyazlatma uygulamaları

Beyazlatma uygulamaları
Dişlerin beyazlatılması ve ağartılması ne demektir?

Tüm renkleşmiş dişler aynı değildir. Farklı sebepler nedeniyle renkleşme olabilir. Renkleşme dişin dışından olabildiği gibi içinden de kaynaklanabilmektedir.

Dışarıdan kaynaklanan renkleşme en yaygın görülenidir. Çoğunlukla kahve gibi koyu renkli içecekler ya da sigaraya uzun süre maruz kalan dişlerde görülür. İlk oluştuğunda fırçalama ile uzaklaştırılsa da zaman içerisinde minedeki poröz bölgelerde birikerek bleaching uygulamalarını gerektirir.

İçeriden kaynaklanan renkleşme, dişin içerisinde oluşur ve dışarıya yansır. Örneğin travmaya uğramış bir dişin pulpasında kan dolaşımı kesildiğinden dişin rengi siyaha yakın koyu bir renk alabilir. Ayrıca tetrasiklin antibiyotik kullanımı ve aşırı flor alımı (fluorozis) da renkleşmeye neden olmaktadır. Hekiminizle konuşarak bleaching ajanlarının kullanılabileceğine karar vermek önemlidir.

Bleaching uygulanamayacak bireyler:
Çocuklar (14 yaşından küçük)
Hamile ya da emziren anneler
Çok hassas dişler varsa
Kserostomi (azalmış tükükrük üretimi) varsa
Dişeti iltihabı veya kötü ağız bakımı varsa bu bireylere bleaching uygulanmamaktadır.

Kimlere bleaching (ağartma) yapılabilir?

Bleaching (ağartma) ve beyazlatma terimleri birbirinden farklıdır. Beyazlatma diş üzerindeki debrisin uzaklaştırılarak dişin kendi renginin ortaya çıkarılması iken bleaching, dişin doğal renginden daha açık bir rengin elde edilmesidir. Bleaching uygulamasında karbamid peroksit ve hidrojen peroksit içeren profesyonel ürünler kullanılmaktadır. Bu ürünler dişin minesiyle bir dizi kimyasal reaksiyona girerek boyayıcı bileşeni uzaklaştırırken dişin kendi dokusunu korur.

Bleaching (ağartma) sonrası hassasiyet olur mu?

Bleaching uygulamalarının en büyük riski tedavi sürecinde oluşan sıcak ve soğuk gıdalara karşı hassasiyet oluşumudur. Hastaların yaklaşık %25'inde orta derecede geçici bir hassasiyet gelişebilmektedir. Hassasiyet fazla ise hekiminiz bleaching uygulamasına bir veya iki gün ara verebilir.

Bleaching (ağartma) uygulamaları nasıl yapılmaktadır?

Klinikte uygulanan ve evde uygulanan olmak üzere iki farklı yöntem ile bleaching uygulanmaktadır.

Klinikte uygulanan yöntem en hızlı ve en etkin yöntemdir. Genel prosedürde dişetleri koruyucu bir malzeme ile örtüldükten sonra bleaching ajanın dişlerin yüzeyine uygulanarak ısı, özel bir ışık ya da lazerle aktive edilmesi sağlanır. Genellikle istenen sonuç 30-60 dakikalık uygulama sonrası elde edilmektedir. Ancak daha fazla beyazlık isteniyorsa birkaç seans uygulama tekrarlanır.

Evde uygulanan yöntemde sonuçlar benzer hatta bazen daha iyi olmakla birlikte daha uzun süre almaktadır. Diş hekimi ağızdan ölçü alarak kişiye özel bir plak oluşturur. Bu plak, dişlere ajan temas ederken dişetine ulaşmasını engelleyecek şekilde yapılmaktadır. Yapılan plak ve peroksit ajan, nasıl uygulayacağı hastaya anlatılarak verilir. Bu yöntemde peroksit ajanın konsantrasyonu daha düşük olduğundan istenen sonuca ulaşmak için birkaç hafta uygulamak gerekmektedir.

Beyazlatma sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Evde uygulanan yöntemi kullanıyorsanız daha iyi sonuç alabilmek için mutlaka hekiminizin belirlediği süreye dikkat etmelisiniz.

Beyazlığın uzun süre devam edebilmesi için sigarayı bırakmalı ve koyu renkli içecekleri tüketirken pipet kullanmalısınız. 

Bleaching ajanların dolguların renginde değişiklik yapmadığı unutulmamalıdır. Eğer dolgular varsa bleaching sonrası bu dolguların değiştirilmesi gerekmektedir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Cem Reşat Ustaoğlu

Etiketler
Bleaching
Dr. Dt. Cem Reşat Ustaoğlu
Dr. Dt. Cem Reşat Ustaoğlu
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube