Beşeri ilaç kaynaklı pet zehirlenmeleri

Beşeri ilaç kaynaklı pet zehirlenmeleri

Evcil hayvan mı besliyorsunuz? 

Muhakkak kendinize yakın hissettiğiniz, araştırdığınız ve oturduğunuz yere yakın bir veteriner hekimle düzenli kontrol ve irtibat içerisinde olunuz.

Neden mi?

Evcil hayvanınız ile ilgili her zaman her şey yolunda gitmeyebilir, muhakkak hastalanacaktır ve benim başım ağrıdığında, ishal olduğumda, kustuğum da vb. gibi hastalıklarda şu ilacı kullandım geçti ona vereyim geçer asla demeyin.

Veteriner Hekiminize danışmadan kendi kafanıza göre minik dostlarımıza ilaç kullanmayın özellikle de beşeri ilaçlardan da uzak durun. Dönüşü olmayan hasarlar açabilirsiniz. 

Bakın bazı araştırmalara göre;

İNGİLTERE'de yapılan araştırmalara göre petlerde beşeri ilaç kullanımına bağlı zehirlenmeler oldukça artmaktadır. 100 Veteriner Hekimler arasında yapılan araştırmalarda 243 insan ilaçlarından zehirlenme vakası raporlandı. Vakaların %28 inde hayvan sahibi tarafından kendisine yaradığı için petine de yaracağını düşünerek kullanıldığı saptandı. Özellikle parasetamol, ibuprofen, kalp ve diayebet hastalıkları ilaçları, kontroseptif ilaçlar, antidepresanlar ve uyku ilaçları gibi ilaçların kullanımı sonucu yaşanan zehirlenmeler oldukça yaygın olduğu gözlendi. Beşeri ilaç zehirlenmelerin oldukça çoğu başta köpekler, kediler, tavşanlar ve guniea pigler de olduğu sıklıkla karşılaşılmaktadır. Araştırmalardan da anlaşıldığı gibi beşeri ilaçlar pet hayvanları açısından ciddi tehlikeler oluşturmaktadır.

Önemle duyuruyorum Veteriner Hekiminze danışmadan lütfen minik dostlarımıza kendiniz en ufak bir uygulamada bulunmayın...

Uzman Veteriner Hekim Abdullah TAŞKIRAN

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Abdullah Taşkıran

Veteriner Hekim Abdullah TAŞKIRAN, 1983 yılında Hollanda'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini (ilk, orta ve lise) yurtdışında tamamlamıştır. Veteriner Fakültesi'nde başlamış olsuğu lisans eğitimini 2007 yılında başarıyla tamamlayarak veteriner hekim unvanı almaya hak kazanmıştır. Mezun olduktan sonra Hollanda'da fark dersleri vererek Veteriner hekimliği denkliğini hak etmiş ve Türkiye'de ilk ve tek "Avrupa Birliği Veteriner Hekimiliği Denkliğini" alan Veteriner Hekim olmuştur. Hollanda'da Hayvan Hastanesinde 4 yıl boyunca ortopedi ve cerrahi konusunda aktif olarak çalışmıştır. 2010 yılında ise Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü'nden Master programından mezun olarak Cerrahi Anabilim Dalı'ndan uzman unvanını almıştır. İyi derecede flamenkçe ve ingilizce, orta düzeyde almanca bilmekte olan Veteriner Hekim TAŞKIRAN, evli ve ...

Etiketler
Kedi
Dr. Abdullah Taşkıran
Dr. Abdullah Taşkıran
Antalya - Veteriner
Facebook Twitter Instagram Youtube