Belki de inek sütüne alerjiniz var? kronikleşmişse anlaşılması zordur...

Belki de inek sütüne alerjiniz var? kronikleşmişse anlaşılması zordur...

Anne sütünden kesildikten sonra genel olarak çocuklara inek sütü bazında mamalar verilir. Çok küçük yaşta alınan ilk yabancı protein, inek sütü proteinidir.

Süt alerjisi özellikle erken bebeklik-çocukluk çağında, daha ziyade de inek sütü ile beslenen çocuklarda görülür. Annenin tükettiği inek sütü veya sütten yapılan ürünler anne sütüne geçtiğinden sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde dahi inek sütü alerjisi etkili olabilmektedir. 

İnek sütü alerjisi sütün protein parçalarına karşı oluşan bir alerjidir. Süt proteinleri, kazein ve whey (peynir altı veya süt altı suyu olarak bilinir) olmak üzere başlıca iki grupta değerlendirilir. Sütte 25’ den fazla protein vardır ve inek sütü alerjisinin sebebi içindeki protein parçalarına (kazein, laktalburnin, laktaglobulin) karşı gösterilen anormal tepkidir. 

Süt alerjisinin belirtileri

Süt alerjisinin belirtileri süt içildikten hemen sonra ortaya çıkar ve çok değişkendir. Hedef organ sadece deri, sindirim veya solunum sistemi olabilir fakat çoğu zaman birden fazla sistem olaya katılır.  Süt alerjisinin mide-bağırsak sistemi belirtileri bulantı, kusma, kramp şeklinde karın ağrıları, ishal, karında şişkinlik ve gazdır. 
Deride ortaya çıkan belirtiler, ürtiker veya halk arasında kurdeşen adı verilen döküntüler ile egzamadır. Bazen yüzde ve göz kapaklarında şişme şeklinde ödem de görülebilir.

Süt alerjisine bağlı solunum sistemi belirtileri, deri ve sindirim sistemininkilere göre çok daha nadirdir ve astım krizi veya alerjik nezle şeklinde görülür. Belirtiler, çoğu zaman da tek başına değil, diğer sistem bulguları ile birliktedir.

İnek sütü alerjisinin biorezonans ile tedavisi

Besin alerjisi, immun sistemin normal şartlarda zararsız olan bir besin maddesini, yanlışlıkla zararlı bir madde olarak algıladığı zaman ortaya çıkar. Vücut bu durumda savunma sistemini harekete geçirerek o besin maddesine özgü IgE (immunglobulin E) antikorlarını üretmeye başlar. Kişi bu besin maddesini yediğinde, immun sistem büyük miktarlarda kimyasal madde ve histamin salgılar. Bu da solunum sistemi, sindirim sistemi, cilt ve kalp-dolaşım sistemlerini etkileyebilecek bir dizi alerjik reaksiyonu tetikler.

Biorezonans tedavisinde alerjiye neden olan besinin zararlı bir besin olmadığı bilgisi immun sisteme verilmekte, böylece vücut inek sütüne karşı savunma sistemini artık devreye sokmamaktadır. Biorezonans terapilerinin sonunda tekrar süt alınmaya başlanabilir. Vücut, süt proteinlerini artık yabancı bir besin maddesi olarak algılamayacağı için alerjik reaksiyon oluşmaz...

Biorezonans tedavisi boyunca inek sütü ve inek sütü içeren tüm yiyecekleri tüketmek ve hatta inek sütü proteininin titreşim kodunu içeren tüm yiyeceklere dokunmak yasaktır.

Biorezonans tedavisi sürerken (kişiye göre 1-2 ay) uzak durulması gereken inek sütü içeren yiyecek ve içecekler:

Her türlü inek sütü (pastörize, taze, toz vs.)
Ayran, yoğurt, peynir
Dondurma, krema
Tereyağı, Kaymak, margarin
Çörek, börek, kurabiye, kek, kuru ve yaş pastalar
Çikolata,
Marketlerde satılan koyun ve keçi peyniri (ev yapımı değilse, bazı koyun peynirleri %30 inek sütü içermektedir.)
Hazır çorba ve soslar
İnek sütü bazında hazırlanmış bebek ve çocuk mamaları (Çocuk ishal mamaları dahil)

Cips, kraker, bisküviler
Pastırma, sosis, jambon, Ketçap, hardal (süt içerebilir)
Makarnalar (inek sütü miktarı çok az olduğundan, etiketlerinde deklare etme zorunluluğu yoktur)
Sütlü ekmek türleri
Poğaça (kabartma tozu kullanılan her türlü ürünün mayası inek sütü bazında hazırlanmıştır.)
Et ve salam ürünlerinde (karışımlı salamlarda az miktarda inek sütü bulunabilir.)
Özellikle çocuklar için yapılmış irmik, nişasta veya pirinç unu içeren hazır mamalar.

İnek sütü yerine önerilenler

Keçi sütü ve keçi sütü ürünleri: Uzun müddet keçi sütüyle beslenen çocuklarda kan tahlili yapılmasını öneriyoruz. Zira bu durumlarda anemiye (kansızlık) rastlanması mümkündür.
Koyun sütü: İnek sütü yerine kullanılır. Keçi sütü gibi gerekli bir vitamin ve mineral kaynağıdır.
At sütü: Çocuklar ve ciltleri hassas kişiler için özellikle çok uygundur. Dondurulmuş olarak muhafaza edilir.
Soya sütü: Yüksek derecede bitkisel protein içerir ve özellikle sütsüz çocuk mamaları için uygundur. Market ve eczanelerden temin edilebilir.

Uyarı! Kaynağını bilmediğiniz noktalardan aldığınız keçi, koyun, at sütünün, inek sütü ile karıştırılmamış (inek sütü kalıntısı bulunan kaplara konmuş olabilir…) olduğundan emin olunuz.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hasan İlkehan

Op. Dr. Hasan İLKEHAN, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniveristesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Çocuk Cerrahisi üzerine yapmıştır. 25 yıl kadar uzun bir süre boyunca Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi', İnönü Üniversitesi Hastanesi, İngiltere Sheffield Children's Hospital, Kahramanmaraş Devlet Hastanesi, Fatih Devlet Hastanesi ve Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi sağlık alanında önde gelen kurumlarda görev yapmış olan Op. Dr. Hasan İLKEHAN, 2006 yılından beri Alternatif Tıp alanında araştırmalar yapmakta olup 2008 yılı itibariyle "Geleceğin tıbbı" olarak nitelendirilen Biorezonans uygulamalarına başlamıştır. Kendisi halen uluslararası eğitim ve konferanslarına katılmaya devam ettiği ...

Etiketler
Süt alerjisinin belirtileri
Op. Dr. Hasan İlkehan
Op. Dr. Hasan İlkehan
İstanbul -
Facebook Twitter Instagram Youtube