Bel kayması nedir?

Bel kayması nedir?

Bel kayması, omurganın hareketliliğini sağlayan segmentlerin problemine bağlı değişik derecelerde ve değişik tiplerde adlandırılan omurgalar arasındaki kaymaya bağlı bir hastalıktır.

Bel Kayması Kimlerde Görülür?

 Bel kayması genellikle çocuklarda ve orta yaş üstü kişilerde görülmektedir.

Bel Kaymasının Belirtileri Nelerdir? 

Belde ve kalçada oluşan ağrılar (Öne doğru eğilirken artan, arkaya doğru gerinirken azalan ağrılar gözlenebilir.)

Bacaklarda oluşan kramplar

Duruş bozuklukları

Nörolojik problemlere bağlı semptomlar

Bel Kayması Nasıl Teşhis Edilir?

MR yada hareketli grafi görüntüleri ile desteklenmiş klinik muayene sonucu bel kayması teşhis edilir.

Bel Kayması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel kayması olan bir hastaya hastalığının evresine göre aşağıdaki yöntemler önerilmektedir;

Ameliyatsız tedavi; (Kayma miktarı %50’den az olan ve bulgu olmayan hastalarda uygulanır.)

Fizik tedavi

Cerrahi tedavi

Bel kayması olan hastaların yalnızca %10-20’si cerrahiye ihtiyaç gösterir. Cerrahinin amacı birleşmeyi sağlamak, kanal darlığını açmak, aksı düzeltmektir.

Bel Kaymasında Ameliyatsız Tedavi: Ameliyatsız tedavide bel ve bacaklardaki ağrının şiddeti ve oluşan omurga kayması ne derecede olduğu önemlidir. Doktorunuz günlük aktivitelerinizi azaltmanızı isteyebilir. Bu tedavide kısa süreli bel korsesi de önerilebilir. Bel korsesinin nedeni ise ağrının azalmasına, oluşan spazmın giderilmesine yardımcı olabilmektir.

Bel Kaymasında Fizik Tedavi: Fizik tedavi için öncelikle doktorunuz bir rehabilitasyon programı hazırlayacaktır. Bu program sayesinde doktorunuz bel bölgesindeki kaslarınızın güçlenmesini amaçlamaktadır. Burada doktorunuzun fizik tedavi ile amaçladığı; kalça çevrenizdeki kısa kaslar ve gergin kasların uzamasının sağlanmasıdır. Böylece kayan omurunuzun daha dayanıklı, oturmuş hale gelmesi istenmektedir.

Bel Kaymasında Cerrahi Tedavi: Bu tedavide önemli olan ağrıların şiddeti ve omurga üzerindeki kaymanın derecesidir. İleri derecedeki bel kaymalarında ameliyatsız tedavi ve fizik tedavi yöntemleri yetersiz kalabilir. Bu durumda tedavi için tam endoskopik disk cerrahisi yöntemine başvurulması gerekmektedir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Salih Aydın

Op.Dr. Salih AYDIN 1971 yılında Tokat'ta doğmuştur. 1988 yılında Tokat Gazi Osman Paşa Lisesi’nden mezun olmuştur. Ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1998-2000 yılları arasında Trakya Üniversitesi Adli Tıp Bölümü’nde eğitim almıştır. İhtisasını ise 2000-2006 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Univ. Degli Studi Di Napoli Federico II’ de üç ay klinik gözlemci olarak aktif ameliyatlara katılmıştır. İtalya dönüşü mecburi hizmetini İstanbul Paşabahçe Devlet Hastanesin’de yapmış ve bu süre zarfında Almanya’da Karlsbad’da Prof. Dr. Med. Jurgen Harms yanında spinal cerrahide kendisini geliştirmek üzere üç klinik gözlemci olarak katılmıştır.. Paşabahçe Devlet Hastanesi’nde ...

Etiketler
Bel kayması ameliyatı
Op. Dr. Salih Aydın
Op. Dr. Salih Aydın
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube