Bebeklerde kalp hastalıkları belirtileri nedir?

Bebeklerde kalp hastalıkları belirtileri nedir?

Bebeklerde kalp hastalıkları hangi belirtilerle ortaya çıkıyor? Anne babaların özellikle dikkat etmeleri gereken noktalar nelerdir?

Bebeğinizde morarma, sık nefes alıp verme, solunum zorluğu ve beslenme güçlüğü varsa nedeni morarma ile seyreden doğuştan kalp hastalığı olabilir. Bunlar hayatın ilk günlerinde görülmekte olup acil olarak çocuk kalp hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır. Bu grup hastalıklarda erken tanı ve erken ameliyat hayat kurtarıcı olmaktadır.

Bebeğinizde beslenme süresinin ortalama 20 dakikadan daha uzun sürmesi, beslenirken yorulması ve nefes nefese kalması, özellikle saçlı deride olmak üzere aşırı terlemesi ve yeterli kilo alamaması doğuştan kalp hastalığına bağlı kalp yetmezliğini düşündürmelidir. Acil olarak hastalığın tanısı ve kalp yetmezliğinin tedavisinin verilmesi gerekmektedir.

Özellikle yenidoğan dönemini aşmış bebeğinizde sık nefes alıp verme ile birlikte solunum zorluğu, çok sık akciğer infeksiyonu geçirmesi, aşırı terleme, beslenme güçlüğü ve kilo almada yetersizlik varsa kalp odacıkları arasındaki bölmelerde geniş deliklerin olabileceği düşünülerek tanı konulması amacı ile çocuk kalp hastalıkları uzmanına başvurulması gerekmektedir.

Küçük çocularda çabuk yorulma, beslenme bozuklukları, huzursuzluk, terleme, solunum bozuklukları ve gece uykudan aniden uyanarak uzun çığlıklar atması; daha büyük çocuklarda eforla yorulma ve efor sonrası ortaya çıkan bayılma atakları, nöbet benzeri belirtiler, halsizlik, başdönmesi, çarpıntı ve göğüs ağrısı kalpte ritm ve ileti bozukluklarının haberci bulguları olabilmektedir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk

Prof. Dr. Mustafa Koray LENK, lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Aanabilim Dalı'nda Çocuk Hastalıkları ihtisas eğitimini, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ise Çocuk Kardiyolojisi yan dal ihtisas eğitimini tamamlamıştır.

Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı'nda Öğretim Üyesi ve Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Mustafa Koray LENK, Çankaya'da bulunan özel muayenehanesinde ve Acıbadem Ankara Hastanesi'nde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Bebk sağlığı
Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk
Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube