Bayram tatilinde gözlere dikkat

Bayram tatilinde gözlere dikkat

Ramazan Bayramı’nın yaz sıcaklarına denk gelmesiyle 3 günlük tatil sürecini fırsat bilen herkes deniz ve havuzlara akın ediyor. Ancak kalabalık deniz ve havuzlar göz enfeksiyonlarına sebep olabiliyor. Havuza girmeye bağlı olarak yaz aylarında göz enfeksiyonlarında artış görülüyor. Hatta bu enfeksiyonlar kornea kayıplarına, görme kayıplarına bile yol açabiliyor.

Sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyenler deniz ve havuzlara koşuyor. Deniz ve havuz gibi nemli alanlar ise göz enfeksiyonlarına yol açabiliyor. Virüslerin, bakterilerin, özellikle de paraziter hastalıkların havuzdan geçme riski çok yüksektir. Havuz ne kadar klorlansa, dezenfekte edilse de pek çok enfeksiyondan, özellikle de parazitlerden koruyamayabiliyor. Bunlar ise kornea ülserleri gibi pek çok kornea enfeksiyonlarına, hatta kornea kayıplarına, görme kayıplarına bile yol açabiliyor. Bu nedenle havuz yerine denize girmek daha sağlıklı olabiliyor. Bazen en kirli olduğunu düşündüğümüz deniz bile en temiz havuzdan daha az mikrop bulaştırır.

Göz sağlığını korumak için hangi önlemler alınmalı

Deniz varsa havuz yerine deniz tercih edilmelidir. Gözleri korumak için su geçirmeyen deniz gözlükleri takılmalıdır. Havuza girmeden önce ve havuzdan çıkar çıkmaz mutlaka duş alınmalıdır. Gözlerde kızarıklık, batma ve çapaklanma gibi sorunlar meydana gelirse vakit kaybedilmeden göz doktoruna başvurulmalıdır. Çocuk havuzlarında daha fazla kimyasal bulunur bu nedenle, havuzlar çocuklar için daha risklidir.

 

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Burcu Usta Uslu

Op. Dr. Burcu Usta Uslu
Op. Dr. Burcu Usta Uslu
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube