Barsak hastalıkları

Barsak hastalıkları

Barsaklar sindirim kanalının mide ile anüs arasındaki kısmıdır, ince barsak ve kalın barsak olarak iki ana kısımdan oluşur. Mide besinlerin parçalanmasında görevli iken, barsaklar ise parçalanan besinlerin kana girmesini sağlamaktır. İnce barsaklar yaklaşık 6 metre uzunluğundadır ve kıvrımlı yüzey yapıları besinlerin difüzyonu için çok uygundur. Kalın barsak (kolon), ince barsaklar ile anüs arası bölgede yer alır, ince barsağa oranla çok daha kısadır (1,5 - 2 metre). Kalın barsak birçok bakteriye ev sahipliği yapar ve suyu emerek kuru dışkıyı oluşturur.
Barsakların çeşitli iltihabi hastalıkları olduğu gibi, iyi ve kötü huylu tümörleri oldukca sık görülmektedir. Barsak hastalıklarında en çok rastlanan şikayetler; karın ağrısı, tuvalet alışkanlığının değişmesi, ishal, kabız, dışkıda kan veya mukus (sümük) görülmesidir. Gaz ve dışkı çıkışının durması ise "ileus" adını alır, genellikle acil cerrahiyi gerektirir. Acil ameliyatı gerektiren bir durum da "akut apendisit" tir. İnce barsak ile kalın barsağın birleştiği yerde yerleşik olan olan apendiksin ani iltihaplanmasıdır. Acil ameliyat edilmediği durumda hastanın hayatına mal olabilir.
Kalın barsağın son kısmı olan anüste bulunan kan damarlarının genişleme, şişme ve kanamalarına; tıp dilinde "hemoroid", halk arasında "basur" denir. Başka bir hastalığın da belirtisi olabilir. Kabızlık, hamilelik, şişmanlık, uzun süreli oturma ve barsaklardaki bazı hastalıklar, hemoroide neden olabilir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Uncu

Etiketler
Barsak hastalıkları belirtileri
Prof. Dr. Hakan Uncu
Prof. Dr. Hakan Uncu
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube