Bankart lezyonu (tekrarlayan omuz çıkığı)

Bankart lezyonu (tekrarlayan omuz çıkığı)

Bankart Lezyonu (Tekrarlayan Omuz Çıkığı Nedir ?

Bankart Lezyonu ( Omuz çıkığı ) genellikle oldukça büyük bir travmayla olur. Yeterli tedavi olmuş veya olmamış kişilerde ikinci ve sonraki çıkıklar şaşırtıcı derecede kolay olabilir. İlk çıkık sonrası tedavi kurallarına uygun yapılmış bile olsa yeniden çıkma olasılığı vardır. Özellikle ilk çıkık 20 yaş altında olmuşsa % 80 nin üzerinde yeniden çıkık olasılığı vardır. 40 yaş sonrası ilk omuz çıkığı geçiren hastalarda tekrarlayıcı çıkık oranı %20 lere iner.

İlk çıkık sırasında omuz sabitliğini sağlayan dokuların bir kısmının iyileşememesi yeniden çıkığa neden olur. Bunlardan en sık görüleni labrum denen kıkırdak desteğin kemiğe yapışma yerinden ayrılmasıdır. Ayrıca omuz kapsülündeki gevşemede ana nedenlerdendir. Ayrıca humerus kemiğinin başındaki defektlerde sorumlu tutulmaktadır. Bu problemlerin onarıldığı cerrahi müdahaleler sonrası bile yeniden çıkıklar görülebilmektedir.

Bankart Lezyonu / Onarımı (Tekrarlayan Omuz Çıkığı) Tedavisi - Ameliyatı

Hasta ciddi bir travma sonrası ilk defa omuz çıkığı ile karşımıza gelmişse genel anestezi altında kapalı redüksiyon ve velpau bandaj uyguluyorum, bandaj tedavisini 3-4 hafta arasında mutlaka tutuyorum. Sonrasında bandaj tedavisini sonlandırıyorum. egzersiz ve ters hareketlerden kaçınma önerileri ile hastayı takibe alıyorum. Takiplerde hastanın ters bir hareket sonrası omzu tekrar çıkmaya başlarsa artroskopik onarım ameliyatı planlıyorum ve hastaya bu tedaviyi öneriyorum. Artroskopik omuz çıkığı ameliyatı oldukça konforlu, rehabilitasyon süresi kısa ve sonuçları açık tamir ameliyatlarıyla aynı derece başarılıdır.

Bankart Lezyonu / Onarımı (Tekrarlayan Omuz Çıkığı) Ameliyatı Sonrası

Bankart lezyonu ameliyatı sonrası kol 4 hafta askıda kalır. Askıda kaldığı sürece günde 3 kez verilen omuz sallama ekzersizleri yapılır. Hasta 7. günden itibaren banyo yapılabilir.. 4-6 haftalar arası pasif ve kısıtlı aktif hareketlere izin verilir. 6-10. haftalarda aktif hareketler çeşitliliği ve arttırılır. Bu süreçte hastalar günlük işlerinin büyük kısmını yapabilir, kolun omuz seviyesinin üzerine yana açılması dışındaki hareketlere izin verilir. 10-12. haftalarda omuz hareketlerinden fırlatma hareketi dışındaki hareketlere izin verilir. 12-16. haftalarda tüm hareketlere izin verilmeye başlanır. Tüm bu süreçe omuz fizik tedavisinde deneyimli fizyoterapistler tarafından destek alınması iyi sonuçlar için cerrahi kalite kadar önemlidir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Adem Aydın

Op. Dr. Adem AYDIN, Tıp öğrenimini Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır. İhtisasını da yine Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji alanında yapmıştır. Mesleki kariyerine 2008 yılının Eylül ayında Iğdır Devlet Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde başlamıştır ve 2010 yılının Nisan ayına kadar hizmet vermiştir. 2010 yılının Haziran ayı ile 2011 yılının Haziran ayları arasında Diyarbakır Asker Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmotoloji bölümünde görev almıştır.2011 yılının Eylül ayı ile 2012 yılının Kasım ayı arasında İzmit Seka Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde görev yapmıştır.   Op. Dr. Adem AYDIN'ın yayınları; Diz Travması - Aydın A, Atmaca H, Müezzinoğlu US. Anterior knee dislocation with ipsilateral open tibial shaft fracture: a 5-year clinical follow-up of a pr ...

Etiketler
Bankart lezyonu
Op. Dr. Adem Aydın
Op. Dr. Adem Aydın
Kocaeli - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube