Aşılama tedavisi hakkında her şey

Aşılama tedavisi hakkında her şey

aşılama

Aşılama ( İnseminasyon) :

Aşılamada erkeğin spermlerinden en hızlı olanları özel yöntemlerle seçip kadının rahiminin içine enjekte ediyoruz.

Aşılamanın yapılabilmesi için iki temel şart vardır:

 1-   Tüpler sağlam olmalıdır.

 2-   Erkeğin menisinin her bir mililitresinde en az 10 milyon sperm hücresi bulunmalı ve bunların da en az %20’si yumurta hücresini dölleyebilecek şekilde hareketli olmalıdır.

Bu nedenle aşılama yapılacak kadınların tüp kanallarının açık olduğu rahim filmi ile görülmüş olmalıdır. Tüpleri kapalı olan kadınlarda aşılama ile rahim içine bırakılan spermler , tıkalı olan tüpü geçemeyecek ve yumurta hücresi ile birleşemeyecektir. Bu da işlemin boşuna yapılmış olması demektir.

Aşılama öncesi yumurta gelişimini uyarmak için adetin 2. Ya da 3. Günü yumurta gelişimini sağlayan ilaçları kullanarak sizi takibe alıyoruz.

Yumurta gelişimi için basit haplar ya da günlük karından yapılan iğneleri kullanabiliriz. Bu, yaşınıza, daha önce aldığınız tedavilere, tahlil sonuçlarınıza göre değişir.

Yumurtalar çatlama olgunluğuna ulaştığında (en az 18 mm büyüklüğe ulaşması gerekir) yumurtaları çatlatıyoruz.

İlk tedaviden çatlatma işlemine kadar geçen süre ortalama 8-14 gün sürer.

Karından ya da kalçadan yapılan iğnelerle çatlamayı sağlıyoruz.

Yumurta çatlatıldıktan 34-36 saat sonra aşılamayı gerçekleştiriyoruz.

Aşılama günü eşinizden aldığımız sperm örneğindeki en hareketli spermleri fertile chip kullanarak seçiyoruz.

Eşiniz Aşılama için sperm örneği vermeden 2 gün önce dışarı boşalmalı, aşılama günü 2 günlük bir cinsel perhizi olmalıdır.

Eşiniz sperm örneği verirken, tükrük, sabun gibi herhangi bir kayganlaştırıcı kullanmadan, tamamı numune kabının içine bırakılacak şekilde örnek vermelidir.

aşılama

Seçilen spermleri, hazneden rahime doğru uzattığımız bir tüp yardımıyla rahimin içine bırakıyoruz.

Aşılama, ağrısızdır ve anestezi gerektirmeyen bir işlemdir.

Yumurtlama dönemindeki kadın jinekolojik muayene masasına uzanır. Muayene aracı hazne içine yerleştirilir. Özel enjektör içinde duran yıkanmış, kaliteli spermler  rahim ağzı kanalından haznenin içine enjekte edilir. Bunun için rahim ağzı kanalından rahimin içine doğru yerleştirilen ince bir tüp kullanılır . Buna ‘aşılama katateri’ diyoruz.

Böylece, normal ilişkiden farklı olarak erkeğin en kaliteli spermleri seçilmiş ve direk olarak rahimin içine bırakılmış olur.

Bundan sonraki aşamada rahim içine enjekte edilen bu kaliteli spermlerin rahim içinden tüplere geçmesi ve yumurta hücresini  döllemesi beklenir.

Aşılama sonrası 15 dakika kadar muayene masasında uzanmış olarak beklemeniz, hemen ayağa kalkmamanız gerekir. 15 dakikalık bekleme süresinin sonunda ayağa kalkabilir, normal günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.

Aşılama en yaygın olarak, erkeğin sperm değerleri düşük olduğunda uygulanır. Bunun dışında kısırlığın hemen hemen her türünde aşılama denenebilir.

Aşılamanın en çok uygulandığı durumları sıralayalım:

 –         sperm değerleri normal değerlerden biraz düşük ise

 –         nedeni anlaşılamayan kısırlığı olan çiftlerde 

 –         endometriozis hasatalığı olup tüpleri sağlam olan kadınlarda

 –         polikistik yumurtalık hastalığı olan kadınlarda 

–         Spermlerin rahim ağzını geçmekte zorlandığı , rahim ağzı dar olan kadınlarda

–         Cinsel beraberlikte ereksiyon kusuru yaşayan, hazne içine boşalamayan erkeklerin tedavisinde

 –         Cinsel beraberlik sırasında ağrı duyduğu için , beraberliği devam ettiremeyen kadınların tedavisinde

Aşılama sonrası gebelik başarısı :

Kısırlığın nedenine, kadının yaşına ve kullanılan tedavi ilaçlarına göre değişmek üzere, aşılama sonrası gebe kalabilme şansı yaklaşık %20-25 dir. Yani her dört kadından bir tanesi aşılama sonrası gebe kalabilmektedir.

Bunun dışında kısırlık süresi 6 yıldan daha uzun olan çiftlerde, tüplerinde hasar şüphesi olan kadınlarda , erkeğin sperm değerlerinin çok düşük olduğu durumlarda aşılama zaman kaybıdır, direk tüp bebeğe yönelmek mantıklıdır.

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Yavuz Şimşek

Doç. Dr. Yavuz ŞİMŞEK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında okul birincisi olarak tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2004 yılında Kadın Doğum Uzmanı olmuştur. Daha sonra İngilterede Açık ve Laparoskopik (kapalı) ameliyatlar konusunda eğitim almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında Ankara Büyük Doğum Hastanesi, Zekai Tahir Burak Eğitim Araştırma Hastanesi ve İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapmış olan Doç. Dr. Yavuz ŞİMŞEK, 2013 yılında Doçent Doktor unvanı almıştır. Daha sonra Kırıkkale Üniversitesi Kadın Doğum bölümünde bölüm başkanı olarak görev yapmış ve 2015 yılında Hacettepe Üniversitesi Tüp Bebek Merkezinden İnfertilite yan dal uzmanlığını almıştır. Doç. Dr. Yavu ...

Etiketler
Aşılama nedir
Prof. Dr. Yavuz Şimşek
Prof. Dr. Yavuz Şimşek
Kırıkkale - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube