Aort balonlaşması( aort anevrizması) nedir?

Aort balonlaşması( aort anevrizması) nedir?

Kalbin sol tarafından atılan kanı vücuda taşıyan ana elastik yapıda boruya AORT adını vermekteyiz. Bu damar kalpten çıktıktan sonra göğüs boşluğunda devam eder. Bu sırada beyine ve kollara ana damarları verir. Daha sonra karın boşluğuna geçer ve sonrasında bacaklara giden ana damarlara ayrılır.
Balonlaşma dediğimizde ise damar bütünlüğünün bozulması ile damarın bir ya da daha fazla bölümünde genişlemeler akla gelmektedir.
Bahsedilen balonlaşma tüm damar boyunca olabilmekte birlikte özellikle karın bölgesinde böbrek damarının altında kalan kısmında fazladır. Kalp damar tıkanıklıklarına neden olan klasik risk faktörlerini( yaş , şeker hastalığı , sigara , yüksek kolesterol, yüksek tansiyon) hastalık olasılığını artırmaktadır. Bunun yanında erkek cinsiyette biraz daha fazla gözlenmektedir. Ailevi yatkınlıkta olabilmektedir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Süleyman Aktürk

Uzm.Dr Süleyman AKTÜRK,  20 Temmuz 1972 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1997 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Maltepe Üniversitesi Hastanesi'nde yapmış ve 2003 yılında Kardiyoloji Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2003-2004 yılları arası TEM Hospital'de, 2004-2005 yılları arasında Medicine Hospital'de, 2005-2008 yılları arası Özel Hospitalium Hastanesi'nde, 2008-2017 yılları arası Özel Yüzyıl Hastanesi'nde görev yapmış olan Uzm.Dr Süleyman AKTÜRK, 2017 ylından beri Academic Hospital'de hastalarına hizmet vermektedir.

Uzm.Dr Süleyman AKTÜRK, Türk Kardiyoloji Derneği üyesi olup evli ve bir çocuk babasıdır.

Etiketler
Aort anevrizmaları
Uzm. Dr. Süleyman Aktürk
Uzm. Dr. Süleyman Aktürk
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube