Ameliyat sonrası nasıl beslenmeliyim ?

Ameliyat sonrası nasıl beslenmeliyim ?

Bütün ameliyatlarda olduğu gibi estetik ameliyatlar sonrasında beslenme iyileşmeyi doğrudan etkilemektedir. Estetik ameliyatlar sonrasında hangi besinlerin tüketileceği genellikle hastanın aklına gelmeyen bir sorudur ve eğer doktorunuz bu konuda sizi yeterince bilgilendirmezse kafa karışıklığı yaşayabilirsiniz.

Elbetteki uygulanan ameliyata göre tüketilen gıdalarda farklılık olabilir ancak genel olarak bol proteinli besinlerin tercih edilmesi önerilir. Cerrahi vücut için bir stres durumu olduğu için vücut daha fazla proteine ihtiyaç duyar. Elbetteki kalori olarak da daha fazla alım sağlanmalıdır. Toplumumuzda böyle durumlarda karbonhidrat tüketiminin artırılması eğilimi vardır.Oysaki fazladan alınan karbonhidratlar  yağ olarak vücudumuza geri dönecektir.

Proteinden zengin gıdaların başında et, süt, yumurta gibi hayvansal ürünler, baklagiller gelmektedir. Bunların yanında bol vitamin alarak immun sistemin güçlenmesi için sebze ve meyve tüketilmesi önerilir. 

Burun Estetiği ameliyatları sonrasında ilk günlerde sıvı yumuşak gıdalar tüketilmesi uygundur. Uzun süre çiğnemeyi  veya ağzın aşırı açılmasını gerektirecek gıdalar ilk haftalarda önerilmez. 

Karın estetiği, Meme estetiği gibi ameliyatlardan sonra bol lifli beslenmek, gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durmak karın gerginliğini ve ağrıyı azaltacaktır. 

Tüm Estetik ameliyatlardan sonra bol su tüketmek ve erken dönemde yürümeye başlamak çok önemlidir. Hareketsiz kalmak veya yeterince sıvı almamak başka sorunların oluşmasına neden olabillir. Sıvı tüketiminde ödem azaltıcı yeşil çay gibi bitki çayları tercih edilebilir. 

Eğer ameliyat öncesi kansızlık sorunu varsa veya ameliyat sonrasında kansızlığı düşündüren halsizlik, çarpıntı, çabuk yorulma bulguları varsa demir içeren yiyecekler tüketilmesi faydalıdır. 

Yara iyileşmesini olumlu etkileyen Çinko ve C vitamini içeren yiyecekler ya da meyveler iyileşme döneminde oldukça yararlı olacaktır. 

Estetik Ameliyatlar öncesinde ve sonrasında sigaradan uzak durmak oluşabilecek olumsuz durum riskini azaltmaktadır. 

Sağlıkla kalın...

Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ 

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nurgül Altuntaş

Op. Dr. Nurgül ALTUNTAŞ, 1982 yılında Trabzon’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1998 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2011 yılında “Yanak defektlerinin onarımı” başlıklı tezi ile Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında 2012 yılında İzmit Seka Devlet Hastanesi'ne atanmış, 2014 yılına kadar burada görev yapmış olan Op. Dr. Nurgül ALTUNTAŞ, 2015 yılından beri mesleki çalışmalarına kendisine ait Op. Dr. Nurgül ALTUNTAŞ Muayenehanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi evli ve 2 çocuk annesidir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Cerrahi
Op. Dr. Nurgül Altuntaş
Op. Dr. Nurgül Altuntaş
Kocaeli - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube