Alerjik rinit mi ? grip mi ?

Alerjik rinit mi ? grip mi ?

Grip, özellikle soğuk kış aylarında ya da mevsim geçişlerinde insanların en büyük sorunlarından biri haline gelmektedir. Birçok insan özellikle belli dönemlerde grip etkisi altına girerek sosyal hayatında, aile hayatında ve iş hayatında birçok olumsuz durumlarla karşılaşmasına neden olmaktadır. Grip hastalığı herkesin bildiği gibi oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık, aile içerisinde bir kişide görülse bile diğer aile bireylerinde çok kısa bir sürede aynı şikayetler ortaya çıkar. Grip, enfeksiyonlar nedeni ile ortaya çıkarak kişinin solunum yollarında yaşamını sürdüren virüslerin vücutta meydana getirdiği hasara bağlı olarak kişiye rahatsızlık veren ve insanların yaşam kalitesini oldukça düşüren bir hastalıktır. Hastalık kişiden kişiye bulaşıcı bir özellik göstererek ve vücuda girdikten yaklaşık bir iki gün içerisinde etkilerini meydana getiren bir hastalıktır.

Özellikle mevsim değişimlerimde birçok hastada grip ve polen alerjisi karıştırılmaktadır. Bu yüzden gereksiz ilaç tedavileri ve hatta antibiyotik uygulamaları yapılmaktadır. Oysa polen alerjisi ve grip birbirinde ayrılabilir.

Hangi Durumda ALLERJİ  akla gelmelidir ?

1.Şikayetler allerjen ile temas halinde ortaya çıkıyor ise. Her yıl benzer bahar aylarında olması.

2. Burunda, boğazda, kulaklarda kaşıntının olması.

3.Hapşırmanın arka arkaya defalarca olması, bazen arka arkaya 10' dan fazla olması

4.Beraberinde su gibi ve bol miktarda burun akıntısının olması,

5. Gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve sulanma yakınmalarının eşlik etmesi.

6.Burunda bazen sağ tarafta bazen sol tarafta olabilen zaman zaman tıkanıklığın olması.

7.Ateşin olmaması.

8.Şikayetlerin uzun süreli bazen bütün mevsim ayları boyunca olması.

9.Geçmişte veya aynı anda ciltte egzama veya ürtiker ( kurdeşen ) atakları olması.

10.Ailenin diğer üyeleri arasında, özellikle kardeş ve akrabalarda benzer yakınmaları olan

     kişilerin olması.

Alerjik olabileceğini aklımıza getirmektedir.

Uluslararası derneklerin yayınlamış olduğu kriterler bize bu konuda yol göstericidir. ARIA (Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma ) belirlemiş olduğu sorular alerjik rinit ile üst solunum yolu enfeksiyonlarının ayrımı konusunda bize çok yardım etmektedir. 

Soru                                                                                                   

           YANIT 

       Seçenekler

Aşağıda şikayetlerden herhangi biri sizde var mı ?

Burnun sadece bir tarafında semptomlar

EVET

HAYIR

Burnunuzdan koyu yeşil veya sarı boşalma

EVET

HAYIR

Postnazal akıntı (gırtlağınızın arka kısmından aşağı doğruve koyu mukus ve/veya sulu burun

EVET

HAYIR

Yüzünüzde devamlı ağrı

EVET

HAYIR

Tekrarlayan burun kanamaları

EVET

HAYIR

Koku hissi kaybı

EVET

HAYIR

2.  Aşağıdaki semptomlardan herhangi biri çoğu günde en az bir saat var mı  ?
(veya semptomlarınız mevsimselse mevsimin çoğu gününde var mı)

 Islak, sulu burun

EVET

HAYIR

Hapşırma, özellikle şiddetli ve krizler şeklinde

EVET

HAYIR

Burun tıkanıklığı

EVET

HAYIR

Burun kaşıntısı

EVET

HAYIR

Konjunktivit (kızarık, kaşıntılı gözler)

EVET

HAYIR

Birinci sorunun cevabı evetse alerjik rinit düşünülmez daha çok üst solunum yolu enfeksiyonlarında gördüğümüz şikayetlerle uyumludur. Koku hissi kaybı varsa, sarı yeşil akıntı oluyorsa, tek taraflı burun tıkanıklığı varsa, ciddi bir yüksek ateşe yol açıyorsa enfeksiyon aklımıza gelmelidir.

İkinci sorunun cevabı evetse alerjik rinit düşünmemiz gerekir. Özellikle uzun süreli bu şikayetleri yaşayan hastaların alerji ile ilgili tetkiklerini yapması gereklidir.

İlkbahar ve yaz mevsimi çoğumuzu mutlu ediyor. Ancak alerjisi olanlar için bahar mevsimi her tarafta uçuşan polenler; burun akıntısı, hapşırmalar, gözlerde kızarıklıklar ve kaşıntılar uykusuz geceler gün için devam eden yorgunluk anlamına geliyor. Alerji uzmanlarının ‘alerjik rinit’ tanısı koyduğu bu hastalık, her geçen gün daha çok insanın özellikle iş ve okul hayatını etkiliyor. Alerji uzmanları tarafından tanısı konulup  tedavi edilirse, hastanın hayat kalitesi iş ve okul hayatı düzeliyor ancak tedavi edilmediğinde astımla sonuçlanan daha tehlikeli bir süreç başlıyor. Alerji ile ilgili şikayetlerimiz başladığında mutlaka alerji uzmanlarına gitmek gerekir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Ersoy

Dr. Ramazan ERSOY İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinden 1999 yılında mezun olmuştur.Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Kliniğinde Dahiliye ihtisasını 2005 yılında tamamlamıştır. 2009 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Alerji ve Klinik İmmünoloji Bilim Dalında Alerjik Hastalıklar uzmanlığımı tamamlamıştır. Daha sonra Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Alerjik Hastalıklar tanı ve tedavi Laboratuarını kurup 5 yıl çalışmıştır. 2015 ve 2016 yıllarında Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim dalı Alerjik hastalıklar polikliniğinde ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Gaziosmanpaşa Hastanesinde İç Hastalıkları Alerji Bölümünde Yard. Doç. Dr olarak çalışmıştır.  Yrd. Doç . Dr. Ramazan Ersoy artık hastalarına özel muayenesinde hizmet ve ...

Etiketler
Alerji belirtileri
Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Ersoy
Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Ersoy
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube