Alerjik konjonktivit

Alerjik konjonktivit

Alerjik konjonktivit en sık rastlanan alerjik göz hastalığıdır. Genellikle çocuklukta başlar,İnsanların yaklaşık yüzde 15′inde allerjinin bir veya birkaç çeşidi görülür. Çevreyle direkt teması nedeniyle göz allerjik hastalıklara daha sık meyil gösteren bir organımızdır..Gözlerde, kaşınma,yanma,batma,kaşıntı, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu meydana getirebilir.. Göz kapakları hafif şişmiş olabilir,kornea,çoğunlukla salimdir ve kişinin görmesi etkilenmemiştir;Aynı zamanda,burun akıntısı,hapşırma, burunda tıkanıklık;ve kaşıntı gibi,alerjik rinit bulguları da olabilir.
Çocuklarda ve gençlerde, ayrıca erkeklerde daha sıktır.. Bu hastaların yüzde 75′inde astım, atopik ekzema ve allerjik rinit gibi ek hastalıklara rastlanır.

Güneş Işınlarına Dikkat!
Güneş ışınları gözde bir çok hastalığın oluşumunda direkt etkilidirler. Göze gelen yoğun güneş ışını fotooksidatif stres denilen bir tahribatla göz merceğimizin ve en keskin görmeden sorumlu gözün arkasındaki görme merkezi olan sarı noktanın yapısını bozup görmeyi direkt kötü yönde etkiler. Bu yüzden güneşte mümkün olduğunca güneş gözlüksüz dolaşılmamalıdır; Ultraviyole ışınlarının yol açtığı konjonktivit dahil bir çok hastalıktan kaçınmak için her yaştaki insanın güneş gözlüğü takması gerekir.

Lens Kullananlara Tavsiyeler:
Yüksek göz bozukluğu olanlar ve gözlük kullanmayanlar; lenssiz iyi göremedikleri için denize veya havuza girerken de, lenslerini takmak isterler;Bu durumda olanlar lensle suya girdikleri zaman lenslerinin suya karışmaması için suyun içinde gözlerini açmamalıdır..Ayrıca lenslere havuz suyundan mikrop bulaşması daha kolaydır;Mikrop bulaşmış lensin takılmaya devam edilmesi gözde konjonktivit, keratit gibi iltihaplanmalara yol açarak göze zarar verebilir.

Tedavi Yöntemleri:
Allerjik göz hastalıklarının tanısı hastadan alınacak bilgiler üzerine yapılacak muayene ve laboratuvar incelemeleri ile konur. Doğru tanı için iyi bir göz muayenesi gerekir..Muayenede göz kapakları,göz yüzeyini örten konjunktiva isimli zar,bezlerin açıldığı bölümler, kirpikler ve kornea dikkatle incelenir. Bazen göz kapaklarının arka yüzeyinin de incelenmesi gerekebilir.
Bazı mikrobik hastalıklar, sebebi bilinmeyen iltihabi durumlar, gözkapağı iltihapları,bazı cilt hastalıklarının göz bulguları,kuru göz hastalığı,gözün bağ ve damar tabakasının iltihabi hastalıkları, böcek ısırıkları,göz allerjisini taklit eden bir tablo meydana getirebilir..Tanısal test olarak allerjen maddenin bulunması,göz yaşında ve kanda bazı maddelere bakılması yardımcı olsa da en fazla bilgi muayeneden elde edilir.
Allerjinin tedavisinde en önemli yapılması gereken şey allerjen madde tespit edilebiliyorsa mümkün olduğu sürece ondan kaçınmaktır;Gözdeki şikayetlerin rahatlatılması açısından soğuk uygulama ve suni göz yaşı ilaçları faydalı olabilir. Çoğunlukla da antihistaminik ilaçlara, damarları büzen ilaçlara,allerjik şikayetleri ortaya çıkaran hücreleri dengeleyici ilaçlara, iltihap giderici ilaçlara ve kortizonlu ilaçlara ihtiyaç duyulur.

Sağlıklı günler dileğiyle. . 

Op.Dr.Ahmet UMAY 
Bristol University / Ophtalmology Section
Eyes of Clinical 2012 /UK

Kaynak : Medical ParK Hospital / Göz Neşriyatı

 

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Etiketler
Alerjik konjonktivit ve tedavisi
Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube