Ağrı tedavisinde radyofrekans

Ağrı tedavisinde radyofrekans

Radyofrekans ( RF ) Nedir ?

Radyofrekans, ağrı tedavilerinde kullanılan birçok yöntemden biridir. Klasik radyofrekans uygulaması, dünyada yaklaşık 40 yıldır uygulanmaktadır. İlk radyofrekans jeneratörü 1950 'li yılların başında Cosman tarafından icat edilmiştir. Tedavide kullanılmaya başlanması ise 1974 yılında olmuştur. Son yıllarda geliştirilen kesikli radyofrekans uygulaması ise klasik radyofrekansın yan etkilerini azaltmış ve dolayısıyla daha güvenli uygulama imkanı sunmuştur. 

Radyofrekans tedavisinin tipleri Nelerdir?

Radyofrekans, yani halk arasında bilinen adıyla 'sinir yakma tedavisi' iki şekilde uygulanmaktadır. Klasik ya da geleneksel uygulamada sürekli akım verilir. Buna sürekli  RF ( CRF ) denmektedir. Son yıllarda geliştirilen teknik ise akımın kesikli olarak verilmesidir. Buna pulsed RF ( PRF ) denmektedir. Kesikli radyofrekans uygulamasının üstünlüğü, çok daha az yan etkiye neden olmasıdır. Geleneksel uygulamadaki , sinir, damar ve doku yanıkları, kesikli uygulamada hemen hemen hiç görülmemektedir. 

RF nasıl etki etmektedir ?

Sürekli radyofrekans ( CRF ) , hedeflenen bölgede bir tür doku hasarına neden olan yüksek frekanslı alternatif bir akımdır.  Doku hasarı 60-80 derecede oluşturulur. 

Kesikli radyofrekans ( PRF ) tedavisinde akım, aralıklı olarak ve 42 derece gibi daha düşük ısı oluşturacak şekilde uygulanır. Sürekli olanın aksine kesikli uygulamada sinir dokusunda  ısı lezyonu oluşmaz. Kesikli radyofrekansın etkisi uygulandığı bölgedeki sinirler üzerinde düzenleyici özelliğinden kaynaklanmaktadır.  Bu da genellikle  uzun süreli ya da kalıcı ağrı tedavisi sağlar. 

Günümüzde ağrı tedavisinde büyük oranda PRF , yani kesikli RF kullanılmaktadır.

Pulsed Radyofrekans ( PRF ), hangi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır?  

- Bel ve boyun eklemlerinin kireçlenmesi, faset eklem ağrısı

- Bel ve boyun fıtıkları

- Trigeminal nevralji

- Genital bölge sinirlerine bağlı ağrılar

- Sakroiliak eklem patolojileri

- Omuz ağrısı, donuk omuz

- Diz ağrıları, şiddetli diz kireçlenmesi

 Uzm Dr Ahmet SÜMEN

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ahmet Sümen

Etiketler
Bel fıtığı tedavisi
Uzm. Dr. Ahmet Sümen
Uzm. Dr. Ahmet Sümen
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube